Länk till startsidan

Naturskolans nyhetsbrev maj

Maj 2023

Hög tid att beställa fortbildning från Naturskolan till augustidagarna

Har din arbetsplats behov av fortbildning inom ett specifikt område, kopplat till naturvetenskap, teknik eller lärande för hållbar utveckling? Kontakta oss så sätter vi ihop en skräddarsydd fortbildning för er. Den kan vara ett par timmar, en halvdag, en heldag eller sträcka sig över flera dagar.

naturskolan@lund.se

En bild som visar fyra lärare som sitter i gräset och arbetar med en uppgift.

Månadens uteklassrum – Fågelsångsdalen

Fågelsångsdalen är ett naturreservat och ligger i Södra Sandby. Området består av en ravinartad dalgång med strömmande vatten, betesmarker och örtrika lövskogar. Under vår och försommar är fågelsången en upplevelse. Den stora variationen av miljöer erbjuder många möjligheter till olika pedagogiska aktiviteter.

Gå till Uteklassrum – Fågelsångsdalen

En bild på en å kantad av träd och grönska.

Äng på Katedralskolan

Den 21 april var Naturskolan med och höll en workshop för elever i årskurs 2 på Katedralskolans Jordens dag. Skolan ville anlägga en äng för att gynna biologisk mångfald, och det tackade vi naturligtvis ja till att hjälpa till med! Det kom två entusiastiska elevgrupper som under två timmar grävde upp ca åtta kvadratmeter grässvål utanför matsalen. Därefter krattades och vattnades det, för att därefter så in åtta matskedar ängsfrön. Slutligen hägnades ytan och en skylt gjordes och sattes upp. Det blev ett mycket lyckat resultat och nu hoppas vi bara att de vilda pollinatörerna hittar dit när blommorna börjar komma.

Vill ni anlägga en äng på er skola? Kontakta oss så hjälper vi er! naturskolan@lund.se

Tre bilder som visar elever som anlägger en äng på sin skolgård där de krattar och vattnar i en kvadratmeteryta, och slutresultatet i sista bilden.

Fjärilstema

Vid den här tiden på året är det många enheter som arbetar med fjärilar på olika sätt. Passa på att gå ut och leta fjärilslarver i naturen som ni sedan kan ta med in och föda upp.

Läs mer om hur du går till väga i vår pedagogiska aktivitet:

Studera dagfjärilar

Vill du som pedagog lära dig mer om våra fjärilar så anmäl dig till vår kurs:

Dagfjärilar för nybörjare – 16 juni

Fjärilstävlingen är igång! Vilken skola/förskola hittar flest arter dagfjärilar på sin gård?

Anmäl er enhet till tävlingen

Foldern Dagfjärilar i Skåne är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Skåne och Entomologiska Sällskapet i Lund. Det är en bok för att lära känna och studera dagflygande fjärilar.

Ladda ner foldern gratis som pdf

En bild som visar en fjäril (blåvinge) som sitter på ett grässtrå.
Blåvinge

Anmäl din klass till Hitta vägen – höstens stora gå- och cykelutmaning

Utmaningen är ett samarbete mellan tekniska förvaltningen och barn- och skolförvaltningen och har skapats för att ge skolor verktyg att på ett roligt och inspirerande sätt uppmuntra till ett mer aktivt resande. Utmaningen är öppen för alla mellanstadieklasser och pågår under två veckor i höst, 11–23 september. Syftet är att få fler att ta sig hållbart och aktivt till skolan.

Läs om utmaningen och anmäl din klass

Outdoor Classroom Day 18 maj

Den 18 maj, är det tusentals skolor runt om i världen som går ut och firar Outdoor Classroom Day. Det är en global rörelse för att göra tid utomhus till en del av varje barns dag. På kampanjens webbsida kan du anmäla din klass, läsa om inspirerande exempel från olika skolor i världen och få tillgång till massvis med spännande pedagogiska resurser för utomhusaktiviteter.

Outdoor Classroom Day

En bild på ett barn som håller upp ett förstoringsglas framför ögonen.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.

Skicka till: naturskolan@lund.se

Läs mer om Naturskolan

Uppdaterad:

Dela sidan: