Länk till startsidan

Sfi för flyktingar från Ukraina

Vi är glada att kunna erbjuda alla ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet och är boende i Lunds kommun möjligheten att läsa sfi. Ansökan görs hos Lundavälkomsten. För att göra en ansökan behöver du visa legitimation och att du är bosatt i Lunds kommun.

elever

På sfi (svenska för invandrare) får du grundläggande kunskaper i det svenska språket och kunskaper om det svenska samhället. Du lär dig tala, läsa och skriva, och träna på att använda språket i vardagen och på arbetet. Utbildningen är gratis. Du har rätt att delta i sfi från och med 1 juli det år du fyller 16 i den kommun du är bosatt i. Du ska omfattas av massflyktingdirektivet.

Du ansöker genom att mejla Lundavälkomsten. I mejlet skriver du ditt namn, födelsedata samt kontaktuppgifter (mejl, telefonnummer)
E-post: lundavalkomstenvux@lund.se

Lundavälkomsten bokar ett möte med dig för att hjälpa dig att hitta rätt kurs att söka.

Du ska ta med nedan handlingar till mötet:

  • Identitetshandling, till exempel pass, nationellt ID-kort eller körkort.

  • Bevis på att du är bosatt i Lunds kommun. Du kan bevisa genom ett intyg från Migrationsverket eller Skatteverket som visar att du bor i Lunds kommun. Om du saknar ett sådant intyg kan du visa upp t.ex. en hyres- eller elräkning som är utställd på dig gällande en bostadsadress i Lunds kommun.

  • LMA-kort eller UT-kort som du fått från Migrationsverket. LMA-kortet är ett bevis på att du är asylsökande i Sverige. UT-kortet får du efter att Migrationsverket har fattat beslut om ditt uppehållstillstånd.

Massflyktsdirektivet gäller personer som rest in i Sverige 30 oktober 2021 eller senare och har stannat kvar i Sverige.

Läs mer om svenska för flyktingar från Ukraina

Uppdaterad:

Dela sidan: