Länk till startsidan

Ungdomsproducerat - Du äger processen

På Lunds mötesplatser har du som ungdom möjlighet att skapa dina egna projekt och aktiviteter.

Två killar står framför en röd hiss. En har keps, den andra har jacka på sig.

Du äger

Drömmer du om att starta upp ett projekt men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga. På Lunds mötesplatser för unga kan du få vägledning, hjälp med att få finansiell stöd och en plats att jobba med ditt projekt på.

Du kan få hjälp med följande

  • Stöttning och vägledning
  • Finansiellt stöd
  • En plats att vara på
  • Material och verktyg

Besök din närmaste mötesplast och prata med en fritidsledare så tar vi det därifrån.
Kontaktuppgifter till Lunds mötesplaster hittar du här.

Mötesplatser

Vill du veta mer om vilka bidrag du kan söka finns informtionen här.

Bidrag

Klostergårdens Queers

Klostergården har fått en egen HBTQIA+ grupp som är grundad av ungdomarna Even och Julia. Verksamheten heter Klostergårdens Queers men går för det mesta under förkortningen KG-Q. Deras främsta syftet är att skapa ett safeplace där du har rätt att vara den du vill och se ut hur du vill utan att få kommentarer eller blickar av andra. Julia påpekar att de vill skapa en välkomnande miljö för alla.
– Du behöver inte nödvändigtvis vara queer för att känna att du behöver en trygg plats att vara på och då är du såklart välkommen till oss.


Even och Julia tog hjälp av fritidsledaren Daniel när de startade gruppen. Daniel var till stor hjälp vid uppstarten och även bra att ha som stöd när saker och ting ska arrangeras och pengar sökas.


På träffarna som äger rum varje torsdag brukar det spelas spel, pysslas, fikas och diskuteras. Även större aktiviteter genomförs som förra helgen då gruppen besökte Scifiworld i Malmö.


Om du vill veta vad KG-Q har i görningen kan du följa dem på Instagram.

Konto: @kg_q_gruppen


Vad:
Klostergårdens Queers
Var: Klostergården, Nordanväg 11, Lund
Hitta hit på karta
När: Torsdagar kl 17-21

Lisebergsgruppen

En person sitter på en sackosäck med en hatt i handen.

Lisebergsgruppen är skapad och drivs av ungdomar på Norra Fäladens mötesplats. Deras nisch är att de arrangerar temadiscon för låg- och mellanstadieelever. De brukar i snitt ha cirka 50 besökare på sina kvällar och för pengarna som främst kommer in via inträde och caféförsäljning ska de passande nog åka till just Liseberg. Vi erbjuder allt från godis, popcornmaskin, lekar, fiskedamm och tävlingar med fina vinster för besökarna säger Ray som är en av projektledarna.

 

De som är med i Lisebergsgruppen brukar träffas och ha möten där det bestäms vilket det kommande temat ska vara och vem som ska jobba med vad. De olika arbetsuppgifterna består av kassör, kioskansvarig, lekansvarig och DJ.

 

Joan som också är en av arrangörerna ska vara kassör under kvällens disco med sommartema. Det är absolut roligast att få vara kassör säger Joan. Annars är det bara roligt att vi gör detta tillsammans, vi kanske inte alls hade hängt annars. Fast det absolut roligaste är att vi ska få åka till Liseberg till sommaren säger Joan och skrattar.

 

Vad: Lisebergsgruppen
Var: Norra Fäladen, Svenshögsvägen 25A, Lund
När: Brukar träffas och planera en gång i veckan
Har hittills arrangerat 3 discon denna terminen

The Mains och Beyond Borders Crew

Dansgruppen The Mains

Dansgruppen The Mains har funnits i dryga 5 år och har med sina K-pop-danser tagit TikTok med storm. Idag har de närmare 450 tusen följare på plattformen. The Mains träffades på en dansskola i Lund men idag utför de sina träningspass på Linerogården. Dansskolan är bra i början för att komma igång och lära sig grunderna. Men när du blir bättre och vill gör din egna grej kan dansskolan vara ganska hämmande och så är det dyrt också säger Jana.

 

Fördelarna är många på Linerogården. Här finns en stor danslokal med speglar över hela långsidan. Vi har även tillgång till lokalerna lite när vi vill och så är det gratis säger Jennifer.

 

Ett vanligt pass kan bestå i att en i gruppen har lärt sig en befintlig koreografi från Youtube som sedan lärs ut till de andra medlemmarna. Genombrottet kom när de la ut en dansvideo till Justin Timberlakes ”Sexyback” på TikTok som blev viral. Idag har videon närmare 60 miljoner visningar.

 

Även Beyond Borders Crew är och dansar på Linerogården. Gruppen består av medlemmar från både Sverige och Danmark och tar in nya medlemmar vi auditions. Felicia som är med i Beyond Borders Crew tycker att dansen i sig är avslappnande och att det är härligt att få röra sig till bra musik.

 

Förutom att dansgrupperna är med i olika tävlingar runt om i Sverige arrangerar Beyond Borders Crew Hallyu House en gång i månaden för människor som gillar K-pop och koreansk kultur. Evenemangen äger rum i Malmö på Arena 305 och är gratis.

The Mains på Tiktok

Beyond Borders Crew
Hallyu House

Uppdaterad:

Dela sidan: