Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nya utmaningar - samma arbetsgivare: Heléne har utvecklats inom kommunen

Klyschan många bollar i luften är realitet för Heléne Sandberg Andersson som jobbar med vikariebemanning på Barn- och skolförvaltningen. Varje dag planerar hon ut 60-100 vikarier på de 70 förskolor och de 44 grund- och grundsärskolor som finns i Lunds kommun.

En kvinna som ler.

Heléne jobbade tidigare på måltidsservice på Serviceförvaltningen i tolv år. Då jobbade hon i flera olika skolkök.
– Jag var väldigt stolt över det arbetet, att tillhöra en organisation som tillhandahåller mat till så många elever. Jag trivdes väldigt bra med att jobba med livsmedel och att tillhöra Serviceförvaltningen, säger hon.

"Ett Lund"

Heléne gillade att jobba i många olika kök och förändringen det innebar. Hon gillar att utvecklas och vikarierade på slutet på måltidsservice vikarieenhet. När hon kände att hon ville fortsätta utvecklas fanns just då inte möjligheten på måltidsservice.
– Jag började leta runt och hittade en tjänst på barn- och skolförvaltningen och testade att söka. Jag kunde se att tjänsten innebar möjlighet till flexibilitet för mig som medarbetare, till trots de tidigare morgnarna och det var viktigt för mig, säger hon.
När Heléne pratade med sin dåvarande chef var hen väldigt positiv till hennes önskan om att utvecklas.
– Min chef på måltidsservice tänkte "Ett Lund" och pratade ihop sig med chefen på BSF bemanningsenhet. Jag fick byta direkt, säger hon.

Ansiktet utåt

I sin nuvarande tjänst, som hon haft i ett år, är Heléne ett kugghjul i vikariebemanningen. Hon jobbar med bemanning av korttidsbehov, 1-15 dagar- bemannar ut vikariebehov inom barngrupp, kök samt lokalvård i förskolor och bemannar ut vikariebehov inom lokalvård i grundskolan. Lunds kommun jobbar med ett SMS-baserat bokningssystem. Vikarierna lägger in sina tillgängliga tider och Helene bokar in. Hon tycker att planeringen är det roligaste med jobbet.

Hon är också viktig som kommunens ansikte utåt gentemot de ungefär 300 vikarie som Lunds kommun har i systemet. Varje vecka håller hon i en introduktion för nyanställda och i början förknippar många henne med kommunen.
– Jag försöker skapa en relation och få de att känna sig trygga. Många är unga eller nya i Sverige och de ska känna sig bekväma. Alla ska känna att det är mänskligt att göra misstag. Jag tänker mycket på hur de ska trivas och vilja jobba kvar hos oss, säger Heléne.

Våga testa

När Heléne berättar om hur det gick till när hon bytte jobb och hur hon tänkte tiden innan berättar hon hur hon tänkte som Pippi Långstrump.
– Det här har jag inte gjort förut, det är jag säkert bra på, säger hon.
Heléne tycker inte att någon ska vara rädd att testa något nytt och heller inte att byta förvaltning.
– Det jag slagits mest av att byta förvaltningen är att det är ganska stor skillnad. Det kommer inte vara likadant, varje förvaltning har sin prägel. Det är spännande att lära sig mycket nytt samtidigt som man kan dela med sig av tidigare erfarenheter, säger hon.
Hon tipsar om att den som vill utvecklas ska prata med sin chef, hen kan vara till hjälp och ha sina känselspröt ute.
– Ett Lund är självklart för oss som jobbat i kommunen länge, säger hon.

Andra medarbetare som bytt jobb inom kommunen

Uppdaterad:

Dela sidan: