Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Vipans elever tävlar i kök, servering och reception i Italien

En fantastiskt upplevelse, många utmaningar och vänner för livet. Så sammanfattar eleverna Ida Johansson, Sofia Albertén och Johan Arnztén resan till Gallipoli i södra Italien.

Elever från Vipan tävlar i Italien
Från vänster: Sofia Albertén, Ida Johansson och Johan Arnztén

Hotel Carolis tävling som tog plats i södra Italien är uppdelad i olika delar. Ida tävlade i Hospitality, Sofia i Culinary Arts och Johan i Restaurant Service. Lagen var blandade tillsammans med belgiska och italienska elever.

Sofias lag fick en råvarulista och tillsammans planerade de och lagade en fiskrätt med sötpotatis och timjan. Idas lag planerade en resa till ett nygift par. I momentet ingick att föreslå gästerna möjliga aktiviteter, hantera klagomål och delta i ett rollspel. Johan som ingick i serveringslaget blandade en drink, flamberade och presenterade viner.

Inget pris men fina upplevelser och värdefulla kunskaper

Eleverna berättar om hur de upptäckt hur stora skillnader det kan vara mellan skolsystem i olika länder.

Den största utmaningen var att de flesta inte kunde engelska. Det blev en hel del språkförbistringar och missförstånd men eleverna är överens om att allt går att lösa, det tar lite längre tid men till slut kan man förstå varandra. Man kan skratta åt det i efterhand.

- Viljan att förstå och viljan att kommunicera hjälper mycket. Vi använde Google translate väldigt mycket fast i köket kunde vi inte ta med mobilen av hygieniska skäl, säger Sofia.
- Jag tar med mig skillnaderna mellan våra olika skolsystem. I Sverige finns det en bredd i undervisningsinnehållet, det är en fin grund att stå på inför arbetslivet, säger Ida.
Alla som var med vann en praktikperiod och en weekend på något av Carolis hotell.

Uppdaterad:

Dela sidan: