Länk till startsidan

Lund går inte vidare i kampen om titeln europeisk ungdomshuvudstad 2026

I februari lämnade Lunds kommun in en ansökan om att bli europeisk ungdomshuvudstad till arrangören European Youth Forum. I dag kom beskedet att staden inte gick vidare till nästa omgång.

– Lund har en stor spännvidd i sitt arbete med ungdomsfrågor, och det tack vare många år av aktivt arbete med att skapa forum för ungdomsdemokrati. Vill vi ha ett hållbart samhälle som kan möta framtidens utmaningar måste vi involvera våra ungdomar redan idag. Det måste vi fortsätta jobba med, även om vi inte gör det i form av europeisk ungdomshuvudstad, säger Mårten Hafström, kultur- och fritidsdirektör i Lunds kommun.

Lund sökte tillsammans med en annan organisation

Lund sökte titeln tillsammans med Tamam, en partipolitiskt och religiöst obunden organisation med rötter i Lund.

– Det är väldigt tråkigt att Lund inte gick vidare, det hade varit fantastiskt att få lyfta allt bra som sker här. Men vi ser arbetet bakom ansökan som starten på ett nytt och starkare gemensamt arbete för mer jämlikt inflytande i Lund. Vi är jätteglada för samarbetet kring ansökan och vill fortsätta att arbeta tillsammans för att fler unga får mer att säga till om. Vi önskar finalisterna lycka till, säger Tilde Dahl, organisationssekreterare för Tamam.

Läs mer om bakgrunden till kandidaturen.

Fakta: Europan Youth Capital (EYC)

Titeln europeisk ungdomshuvudstad (på engelska European Youth Capital, EYC) finansieras av EU-programmet Erasmus och arrangeras av European Youth Forum. Vinnarens program för EYC ska utgå från och bidra till EU:s ungdomsstrategi och de 11 europeiska ungdomsmålen.

Att inneha titeln innebär i praktiken att kandidaten ska presentera ett program med aktiviteter med syfte att engagera ungdomar och sprida goda exempel. En europeisk ungdomshuvudstad ska vara en förebild för andra städer i Europa.

Vinnaren av EYC 2026 tillkännages i november.

Läs om beskedet hos European Youth Forum

Uppdaterad:

Dela sidan: