Länk till startsidan

Naturskolans nyhetsbrev mars

Mars 2023

Vinnare i årets fågeltävling är förskolan I Ur och skur Solstrålen

Naturskolan säger STORT GRATTIS både till Solstrålen som vann och till alla deltagande skolor och förskolor, bra jobbat! Tack vare att så många rapporterade in sina observationer kontinuerligt kunde alla deltagare följa hur många olika arter det var som besökte gårdarna. Vi hoppas att ni haft roligt och att tävlingen bidragit till lärande om våra vinterfåglar.

Se slutresultatet

Fjärilstävlingen startar den 1 april

Naturskolan i Lund utmanar även i år alla skolor och förskolor i kommunen. Vem hittar flest antal dagfjärilar på sin gård? Att studera och försöka gynna dagfjärilarna med lämpliga växter är både kul och lärorikt!

Anmäl din förskola/skola till tävlingen

En bild på en svart och orange fjäril som sitter på lila blommor.

Kommande kurser

Biologisk mångfald på skolgården – 18 april

Hur kan pedagoger fånga barns nyfikenhet på sin omvärld, och uppmuntra barnen att upptäcka och gynna den biologiska mångfald som finns i deras direkta närhet?

Anmäl dig till kursen

Förskolebiblioteket ❤ naturen = sant – 27 april

I samarbete med barnboksbibliotekarie och samordnare för Förskolebiblioteken i Lund undersöker vi hur vi kan använda förskolebiblioteken på ett mer varierat och utmanande sätt. Bland annat genom att prova aktiviteter på förskolans gård som kopplar till innehållet i litteraturen.

Anmäl dig till kursen

Grön skolgårdsdag: Permakulturdesign på skolgården – 4 maj

Genom att utgå ifrån de tre grundprinciperna inom permakultur: omsorg om jorden, omsorg om människor och rättvis fördelning, vill vi undersöka hur skolgården kan användas som arena för att arbeta praktiskt med lärande för hållbar utveckling där elevernas delaktighet står i centrum.

Anmäl dig till kursen

Månadens uteklassrum – Knivsåsen och stenbrottet

Bokskogen och stenbrottet är ett av Lunds många naturreservat och inbjuder till en mängd aktiviteter! Under alla årstider är det fascinerande att besöka platsen. Vintersolen förstärker den röda färgen på stenen, vattnet skiftar från stålgrått till blått och grönt. Under sommaren speglar sig bokarna i vattnet.

Gå till Uteklassrum – Knivsåsen och stenbrottet

En bild på ett vatten med klippor och träd som ramar in.

Kommungemensamma utvecklingsdagen 8 mars

Vi vill tacka alla i arbetsgruppen som arbetat med förberedelserna inför dagen och alla pedagoger som deltog med sin proffsighet och gjorde förmiddagen till en utvecklande dag kring tillgängliga lärmiljöer för alla åldrar. Under förmiddagen testade vi aktiviteter tillsammans i ett sammanhang, diskuterade och reflekterade kring de gemensamma erfarenheterna samt kopplade praktiken till en vetenskaplig grund. Vi hoppas att det gav inspiration till att använda utomhusmiljön i undervisningen för att skapa en lärmiljö som blir tillgänglig för fler elever.

Se SVT-inslag från dagen: Utomhuslärande på schemat – här samlas 3000 pedagoger i Lund

En föreläsningssal med många människor som sitter och lyssnar på två föreläsare som står på en scen mellan två stora skärmar..

Delta i SMULLE-utmaningen om ekosystemtjänster på gården

SMULLE-utmaningen handlar om att uppmuntra dig som aktör inom skola och kommun att dela med dig av era erfarenheter av att forma barns närmiljöer så att ekosystemtjänster, lek och lärande för hållbarhet stärks på samma gång. Vill du vara med?

Den 23 mars kl. 15.00-15.45 finns även möjlighet att delta i ett webbinarium om skogsträdgårdars potential på förskolor och skolor.

Till utmaningen och webbinariet

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.

Skicka till: naturskolan@lund.se

Läs mer om Naturskolan

Uppdaterad:

Dela sidan: