Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Mattias bytte bana inom kommunen – från lärare till IT-strateg

Mattias Lagercrantz har jobbat i Lunds kommun i 24 år och fem månader. Under den tiden har han hunnit med många olika tjänster och att jobba på två olika förvaltningar. "Kommunen är som en matvarubutik med många olika avdelningar. Det är enkelt att flytta internt eftersom man förstår helheten".

En man sitter i ett ljust rum. Han tittar på något bredvid kameran och gestikulerar med handen.
Mattias Lagercrantz.

I väntan på lumpen gjorde Mattias sin första tid som anställd i Lunds kommun, som vikarie i förskolan. Efter värnplikten läste han till lärare och jobbade först i fem år i en annan kommun då det var svårt att få jobb i Lund. Efter det kom han tillbaks till Lunds kommun. Och här är han kvar. Idag som digitaliseringsstrateg på kommunkontoret.
– Lund är verkligen möjligheternas stad, även som anställd, säger han.

Satsning på IT i skolan

När Mattias jobbade som lärare på 90-talet kom IT in i skolan och mycket förändrades. Det kom ett statligt uppdrag och Lunds kommun gjorde en stor satsning på IT i skolan. I sju terminerna hade Mattias parallellt med sin lärartjänst ett uppdrag att handleda kollegor i hur man jobbar digitalt med eleverna.
– Det gav mersmak. Jag jobbade med kollegor på andra skolor och jag fastnade för IT, det var roligt och spännande. Det slutade med att jag blev IT-samordnare och jag jobbade mindre med elever och undervisningen och mer med mina kollegor, säger han.
Efter en tid fick Mattias erbjudande om att gå skolledarprogrammet och efter ett vikariat som biträdande rektor på Vallkärra skola och Lerbäcksskolan, skolan där han själv hade gått fick han en fast tjänst som biträdande rektor på en annan skola.
– Jag hade fortsatt som Skolledare men efter bara ett år visade kommunkontoret intresse, de sökte en IT-strateg. Jag trivdes jättebra på Svenshögsskolan (nuvarande Fäladsskolan) och hade en chef som trodde på mig och härliga kollegor. Men jobbet som IT-strateg kändes otroligt spännande och det lockade. Samtidigt fick jag dåligt samvete för mina dåvarande kollegor, men jag gjorde det, säger Mattias.

Har nytta av att ha jobbat i annan förvaltning

Vid den här tiden, runt 2005, fanns det bara en IT-strateg på IT-avdelningen på kommunkontoret. Senare blev han servicechef med ansvar för IT-Servicedesk, Lunds kommuns växel och även parallellt under några månader tillförordnad IT-chef.
– Det blev för mycket, så jag släppte chefsuppdraget för att trappa ner och gick tillbaka till att jobba som IT-strateg mot förvaltningarna, säger Mattias.
I sitt nuvarande uppdrag som verksamhetsutvecklare har Mattias både kontakt med förvaltningarna och med tjänsteansvariga på IT och Digitalisering, med fokus på kvalitetsuppföljning och kundnytta. I sin roll har han helhetssyn för hela kommunen.
– Förvaltningarna gör sitt uppdrag, vi på kommunkontoret stöttar och möjliggör. Jag har jättenytta av att själv ha jobbat på annan förvaltning än kommunkontoret och de nätverk och kontakter jag haft sedan tidigare, säger han.
På alla de arbetsplatser där Mattias varit har han tyckt att han har haft väldigt bra kollegor.
– Många är trevliga men de flesta är väldigt trevliga. På min nuvarande enhet jobbar vi oerhört prestigelöst. Det är ok att göra fel, det är inte fokus på vem som gjort fel utan på att lära sig, ta nästa steg och förbättra, säger Mattias.

Fler medarbetare som rört på sig internt i kommunen

Hanna bytte tjänst inom kommunen: "Är fortfarande en del av samma familj"
"Man måste inte alltid byta arbetsplats, det kan öppnas möjligheter där man redan är"
Från bananskal till enhetschef – Fredrik har hamnat rätt

Arbete och lediga jobb


Uppdaterad:

Dela sidan: