Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Låna en elmätare och hitta energitjuvarna i ditt hem

Nu kan du låna en elmätare på Folkbiblioteken i Lund. Du lånar med ditt lånekort och under två veckor kan du sedan utforska energianvändningen i ditt hem.

En vit dosa sitter i ett eluttag. Den har en liten skärm med digitala siffror.

– Under förra året tredubblades kontakten med kommunens energi- och klimatrådgivare. Många frågor handlade om hur man kan minska sin energianvändning och efterfrågan på att låna elmätare från kommunen var stor. Nu är det möjligt genom ett samarbete med biblioteken. Med elmätaren kan du enkelt se hur mycket el en apparat använder och på så vis hitta och bli av med onödiga energitjuvar, säger Sara Östberg, energi- och klimatrådgivare i Lunds kommun.

Lika enkelt som att låna en bok

Att låna en elmätare på biblioteket är lika enkelt som att låna en bok. Du använder ditt lånekort och kan sedan låna elmätaren i två veckor. Att mäta är inte heller svårt. Du stoppar in elmätaren i ett uttag och därefter kopplar du valfri apparat till elmätaren.

Elmätarna kommer att finnas till utlån på Folkbiblioteken i Lund från och med den 7 mars. Om det inte finns någon mätare tillgänglig på det bibliotek som ligger närmast dig, går det bra att reservera en mätare på samma sätt som du reserverar böcker. Reservationen kostar ingenting och du får ett meddelande när elmätaren finns att hämta.
Här finns fler tips hur du kan spara energi i ditt hem:

Energi- och klimatrådgivning


Uppdaterad:

Dela sidan: