Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
När Fredrik Svensson gjorde praktik på ett stödboende under sin undersköterskeutbildning hittade han sitt framtida yrke. Nu, 18 år senare, är han enhetschef i en liknande verksamhet.
Fredrik Svensson är enhetschef inom socialpsykiatrin . Han är sedan april 2020 chef för två gruppboenden, med 31 platser för 50-80 åringar med psykisk funktionsnedsättning eller skadligt bruk och beroende, 30 medarbetare och tre sjuksköterskor. Det innebär ansvar för personalen, verksamheten, budgeten och arbetsmiljön.
– Mitt ansvar är att allt ska rulla på. Roligast är det när medarbetare växer, gruppen utvecklas, att bygga god arbetsmiljö och kultur, säger han.
Han kom in på socialpsykiatrin på ett bananskal. Han hade sommarjobbat inom vård- och omsorgsförvaltningen med människor med demens. Efter det läste han undersköterskeprogrammet och var 2005 på en praktikperiod inom socialpsykiatrin. Och där är han kvar.
Efter utbildningen fick Fredrik ett nattvikariat och efter att en kortare period jobbat hos en annan arbetsgivare kom han sedan tillbaka till Lunds kommun som handledare.
– Efter ett par år blev jag samordnare med lite mer ansvar, jag fungerade som chefens förlängda arm. Jag var själv tveksam när jag gick från handledare till samordnare. Jag trivdes med att arbeta oregelbundna tider och var lite osäker på om jag var redo att ta mer ansvar, säger han.
Men han växte in i rollen och efter ett tag gjordes samordnartjänsterna om till sektionschefer. Det innebär ansvar för allt utom budget.
Fredrik har jobbat på många olika boenden inom kommunen och det har mest berott på att det fallit sig så. Han har jobbat på ett av de boenden han nu är chef för sedan 2013. Fredrik tycker att alla som är sugna på att utvecklas ska ta chansen.
– Mitt tips att hoppa på saker. Man är heller inte helt solo i en sån här förändring utan man har ett helt lag runtomkring sig med chef och kollegor. Det är bra att prova på olika erfarenheter, det är nyttigt att ha varit med i många olika sammanhang, säger han.
När Fredrik ser tillbaka på sin allra första tid i kommunen, sommarjobbet på demensboendet tycker han att det är något alla skulle testa.
– Alla hade mått bra av en sådan erfarenhet, säger han.
Nu är han själv ute i skolor och på utbildningar för att berätta om sitt verksamhetsområde och hur det är att arbeta inom socialpsykiatrin.
Hanna bytte tjänst inom kommunen: "Är fortfarande en del av samma familj"
"Man måste inte alltid byta arbetsplats, det kan öppnas möjligheter där man redan är"
Uppdaterad: