Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Miranda och David är piloter på äldreboende

Från ett klassrum med jämnåriga kompisar till ett äldreboende med 90-åringar. Det har åttondeklassarna Miranda Folkell och David Eriksson från Nyvångsskolan i Dalby fått uppleva. Nu kan de tänka sig att jobba inom vård och omsorg i framtiden.

Miranda i röd tröja och David i blå tröja

Miranda och David är de fösta att prova på vård- och omsorgsförvaltningens nya prao-upplägg på äldreboendet Brunnsgatan 13A i Lund och Fästan äldreboende i Södra Sandby. Första dagen av praoperioden får eleverna besöka gymnasieskolan Vipan. Där får de information om vård- och omsorgsprogrammet, prata om förväntningar, träffa tidigare praoelever och prova på praktiska övningar i Vipans metodrum.

– Jag lärde mig mycket på Vipan som jag sedan fick uppleva på min praoplats, säger Miranda. Jag har fått en större förståelse för både de äldre och för hur det är att jobba inom vård och omsorg, fortsätter hon.

– Det var lärorikt att vara på Vipan. Det visades olika saker på skolan såsom hur man tar blodtryck, puls och hur man förflyttar en person från sängen, säger David.

På dag två får eleverna övergripande information om vård- och omsorgsförvaltningen. De får träffa vård- och omsorgsambassadörer som berättar om en vanlig dag på jobbet inom LSS och äldreomsorg. Eleverna får även träffa rekryteringskonsulter som berättar om hur det går till när man söker jobb som timvikarie. David säger att det var en bra dag med mycket relevant information.

På dag tre är det dags att starta praoperioden på enheten. David berättar att han tyckte att det var bra att få en ordentlig genomgång innan han kom ut på praoplatsen. Miranda instämmer och berättar att hon inte hade känt sig redo om hon inte hade fått de två introduktionsdagarna.

– Det roligaste har varit att prata med de äldre och att känna mig uppskattad för att jag hjälper till. Jag blev glad av att se att det är de små sakerna i vardagen som gör deras dagar, och jag kommer att sakna alla skratt med de äldre, avslutar Miranda.

Uppdaterad:

Dela sidan: