Februari 2023
Under våren är det möjligt att boka utomhuslektioner med Naturskolan på några utvalda platser i kommunen. Tillsammans med din klass (F-9) undersöker vi växt- och djurlivet i området. Du som pedagog väljer bland fem olika teman. Naturskolan står för upplägg och material. Skolan står för transporten. Först till kvarn och senast 15 mars!
Förra årets tävling blev väldigt populär så vi bjuder även i år in alla klasser och förskolegrupper i Lunds kommun att delta. Anmälan öppnar 16 februari och tävlingen pågår till den 31 augusti.
Tyvärr blev tidpunkten fel i kursprogrammet för studiecirkeln Omställning i skolan som vi på Naturskolan arrangerar med start tisdag 28 februari. Den pågår mellan kl. 15–17 och inte mellan kl. 17–19 som det stått tidigare. Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig!
Stadsparken är en grön oas för alla Lundabor. Ett ämnesövergripande tema kring Stadsparken kan ge många infallsvinklar både kring historia, biologi, bild, svenska osv.
För att få idéer till hur du kan utnyttja parken i det pedagogiska arbetet kan du följa med på en vandring genom området.
Ni kan tro vi blev glada när vi strax efter jul fick ett paket till Naturskolan med böcker på kinesiska. Boken Leka och lära Naturvetenskap och teknik UTE för förskola och åk F–3 som vi på Naturskolan i Lund har skrivit tillsammans med Nynäshamns naturskola har översatts till kinesiska och är nu tillgänglig för lärare i Kina. Utomhuspedagogiken sprids på olika sätt runt om i världen, kul!
Har du inte läst/sett boken på svenska än så finns den och många andra utomhuspedagogiska metodböcker att köpa hos Outdoor Teaching förlag. Du kan även beställa dem från Läromedia.
Kommunen har för tillfället ett överflöd av kompostjord och erbjuder skolor och förskolor i Lunds kommun att komma och hämta gratis. Då denna jord är väldigt näringstät ska den användas som jordförbättring/gödsel. Det är alltså inte lämpligt att plantera/så direkt i denna jord.
När: Mellan torsdag 16 feb och måndag 6 mars.
Hur: Ta med något att lasta kompostjorden i (plastsäckar eller liknande) och egna spadar. Ingen anmälan krävs, det är bara att dyka upp på angiven plats under aktuell tidsperiod.
Var: I nordöstra hörnet på den nya parkeringen på Sankt Hans backar, nära entrén från Norra Ringvägen, markerat med rött kryss på bilden till höger.
Nästa vecka (v. 8) börjar Markentreprenad att hamla träden vid Clemenstorget. Skolor och förskolor kan komma och hämta pinnar och kvistar att ta med till sina gårdar. Kontakta Elenore Bengtsson på Markentreprenad för mer information. Telefon: 072-987 81 24.
Låt dina elever göra sina röster hörda! Vad tycker unga är bra med att bo i Lunds kommun? Vad vill de ska bli bättre? Just nu håller Stadsbyggnadskontoret på att ta fram en plan för hur Lund och hela kommunen ska se ut i framtiden, år 2050. De vill veta vad som är viktigt för barn och ungdomar. Därför riktar sig denna enkät till barn/unga som är max 18 år. Sista dag att svara på enkäten är 15 mars.
Lyssna till Emma AdBåge som föreläser utifrån rubriken Barns perspektiv i bilderboken. Emma fick Augustpriset 2018 för bilderboken Gropen. Föreläsningen sker digitalt via zoom måndagen den 27 februari, kl. 18–19.30. Anmälan sker via mejl till Maria Hammarsten på Jönköping University senast 22 februari.
E-post: maria.hammarsten@ju.se
Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.
Skicka till: naturskolan@lund.se
Uppdaterad: