Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

"Man måste inte alltid byta arbetsplats, det kan komma möjligheter där man är"

Taru Jönsson har alltid velat jobba med människor, både små och stora. Det har hon gjort i Lunds kommun sedan 1995, med ett uppehåll för studier. Hon började som personlig assistent och är idag biträdande rektor.

En kvinna är klädd i svart och har glasögon. På tröjan har hon en namnskylt med namnet Taru Jönsson

Taru är biträdande rektor på två förskolor, Uroxen och Mammuten. En tjänst hon haft sedan oktober 2021. Hon har gjort en utvecklingsresa i kommunen där hon efter färdiga förskolelärarstudier började som personlig assistent (idag heter det stödassistent) till enskilda elever.
– Jag har alltid brunnit för barn i behov av särskilt stöd. Jag upplever också att de dras till mig, säger hon.
Efter fem år som stödassistent och resurspedagog tog Taru en studiepaus för att läsa till specialpedagog och psykologi. Efter studierna jobbade hon i 12 år som förskollärare. När hon 2021 hade jobbat som specialpedagog i tre år sökte hon tjänsten som biträdande rektor.
– Jag har gått åt det hållet även om det inte varit medvetet. Det har varit ett naturligt steg, säger hon.

Skapar förutsättningar för barn och personal

Som biträdande rektor har hon tre ansvarsområden, verksamhet, ekonomi och personal.
– Det är roligt att samarbeta med olika professioner och det känns viktigt att i jobbet som biträdande rektor skapa förutsättningar för att barn och personal utvecklas. Jag gillar mångfalden och variationen i arbetsuppgifterna. Det innebär också mycket problemlösning och prioritering vilket tilltalar mig, säger hon.
Hon har haft stor variation i sysselsättning sedan hon började i kommunen i mitten av 90-talet. Hon har haft olika yrken och tjänster, men deltog också under flera år i en didaktergrupp. Didaktik är läran om alla faktorer som påverkar undervisning och dess innehåll. Taru och hennes grupp gav handledning till lärare om undervisning i förskola, fritidshem och grundskola.

Kan utvecklas och växa i kommunen

I några år undervisade hon även på universitetet i verksamhetsförlagd undervisning, vid sidan om jobbet som förskollärare.
– Det finns verkligen möjlighet att växa som person och i sitt yrke i Lunds kommun och jag är en person som tycker om att utvecklas. Det är en fördel att kunna utvecklas och röra på sig inom kommunen om man vill det, säger Taru.
Taru tycker att den som vill utvecklas och kanske är intresserad av att byta jobb ska prata med sin chef.
– Jag tycker att man ska ha en dialog med sin närmsta chef. Det behöver inte betyda att man måste byta arbetsplats eller kommun, det kan ju öppna sig en möjlighet på den plats man redan är, säger hon.

Hanna bytte tjänst inom kommunen: "Är fortfarande en del av samma familj"
Arbete och lediga jobb


Uppdaterad:

Dela sidan: