Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Hållbart gemenskapsboende med fokus på vatten

Det Goda Vattnet är ett av Brunnshögs senaste byggprojekt. Utgångspunkten för de 61 bostadsrätterna är vatten i olika former, både i strävan efter ett gott liv och utifrån hållbarhetsaspekter.

Cord Siegel är tillsammans med Paulsson fastigheter byggherre, och även arkitekten bakom verket. Kännetecken för hans andra byggprojekt är hus som bjuder in till gemenskap och speglar människors rörelsemönster. Så även i Det Goda Vattnet. Här blandas radhuslägenheter och lägenheter hej vilt. Vissa lägenheter har till och med badkar i vardagsrummet.

Bottenplan på ett flerfamiljshus, som är blått och har fyra ytterdörrar in till lägeneheterna.
Nedre plan på Det Goda Vattnet.

Uppnå hållbarhet med vatten

– När vi fick uppdraget att bygga och gestalta i Brunnshög funderade vi över vad Lund saknar och vad vi därmed skulle kunna bidra med. Då kom vi först att tänka på vattnet, för lundaborna har ju inget hav, berättar Cord Siegel.

Så temat för fastigheten i Brunnshög blev osökt vatten som ett sätt att skapa liv men också hur vi kan återbruka dagvatten och uppnå hållbarhet. Vattenfrågan är stor och det handlar ofta om att tänka utanför boxen. För Cord Siegel är nyckeln för utveckling att testa sig fram, att våga prova nya sätt och metoder.

– Mitt sätt att se på livet och i synnerhet byggnation och skapande är processtänkande. Att skapa handlar om processer, något som aldrig kommer att ta slut, menar Cord Siegel.

En innegård i centrum

I centrum av Det Goda Vattnet finns innergården. Ännu är den inte klar men på god väg. Där kommer det finnas naturpool med dagvatten som renas genom plantor som finns i direkt anslutna plantboxar. Reningen ska fungera genom cirkulation där vatten pumpas in och ut ur poolen.

Från en balkong högt uppe i ett flerfamiljshus ser man ner på innergården där det är som öar i trä och planteringslådor.
Innergården håller på att ta form på Det Goda Vattnet.

– Allt regnvatten som faller ner på fastigheten kommer tas till vara. Vattnet samlas upp i vattenreservoarer, vilka i sin tur har små textila behållare. Genom kapillärkraft sugs vatten därifrån uppåt och används till att bevattna växter i och runt fastigheten. Ett fantastiskt low-tech high-tech-system, säger Cord Siegel.

Liten innergård på flerfamiljshus. Längs huset finns loftgångar och på innergården är det gångar i trä och buskar.

Badkar, pooler och uteplatser

Förutom badkar på balkongerna, gemensam pool och bastu på gården samt mycket annat finns generöst med uteplatser, glaspartier, terrasser och kilar med planteringar. Därtill påkostade och genomtänkta materialval. Som ett eget litet universum.

Loftgång i flerfamiljshus, en cykel är parkerad utanför en ytterdörr.

Framtiden ligger i Brunnshög

Brunnhög

Uppdaterad:

Dela sidan: