Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Barnomsorg dygnet runt, året runt

Samhällets viktiga funktioner pågår dygnet runt, året runt. Delfinens förskola i Lund erbjuder kvälls-, natt- och helgomsorg för barn vars föräldrar har obekväma arbetstider. Sex anställda ser till att barnen har det tryggt medan mamma och pappa jobbar.

Två kvinnor sitter i en våningssäng.
Alla dagar, hela året. Lena Gatti och Gunilla Hansen är två av de sex personer som jobbar med barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

I nuläget är cirka femtio barn i åldrarna 1-13 år inskrivna på vår kvälls-, natt- och helgomsorg. Oftast handlar det om vissa kvällar, enstaka nätter eller en del helger. En del barn kommer på eftermiddagen från en annan förskola, eller fritidshem. De kan bli hämtade av föräldrar sent på kvällen eller sova till nästa morgon. Är det barn som ska fortsätta dagen på en annan förskola åker personal med i taxin dit.
– Många har i dag oregelbundna arbetstider och för en ensamstående förälder är detta en bra lösning, säger barnskötaren Lena Gatti.
Denna kväll är det hon och kollegan Gunilla Hansen som är i tjänst. Det är höstlov och barnen är färre än vanligt, bara tre.

"Vi finns här årets alla dagar"

Lena och Gunilla har båda många, många år i yrket och har valt att jobba natt när deras egen familjesituation gett den möjligheten.
På vardagarna är öppettiderna från kl 16.00 till kl 07.30 nästa morgon. På veckoslut och helger är det öppet hela dygnet.
– Vi finns här årets alla dagar.
Verksamheten har samma pedagogiska krav som förskolan på dagtid, men har en lugnare prägel.
– De större barnen kan få hjälp med sina läxor, vi spelar spel och läser böcker. Skolan levererar lagad mat hit och vi äter alla tillsammans vid 18.30. En timme senare börjar vi lägga de minsta barnen.
I ett skåp har alla barnen varsin hylla för sina sängkläder. Madrasser, bäddsoffor och utdragbara sängar gör det enkelt att anpassa miljön till vad som krävs för tillfället.
– Det är alltid två i personalen som sover här, säger Gunilla.

Jouromsorgen har hela kommunen som upptagningsområde och bedrivs av Delfinens förskola finns på Norra Fäladen i Lund.

Kvälls-, natt- och helgomsorg för barn 1-13 år

Uppdaterad:

Dela sidan: