Länk till startsidan

Fri teaterentré för Lunds barn och unga

Lunds kommun har nu beslutat att permanenta den tillfälliga satsningen Upplev scenkonst för barn och unga. Det innebär att Lunds två professionella teatergrupper Månteatern och Teater Sagohuset erbjuder gratis biljetter till alla barn och elever i Lunds kommuns för- och grundskolor.

Tre skådespelare på scen, från föreställningen "Resan till Melonia"
Ur föreställningen Resan till Melonia 2022. Foto: Ilkka Häikiö

Lunds kommun ska subventionera 3000 biljetter per teater och år för att förskolor och skolor i Lund ska kunna se föreställningarna utan kostnad. Det är en förstärkt satsning på den lokala scenkonsten i Lunds kommun, som möjliggör att fler barn och unga kan ta del av deras föreställningar.

– Vi vet att skolorna har ett tufft uppdrag att både få ihop undervisningen på plats och samtidigt leva upp till barnkonventionens och läroplanens krav på att ge barnen tillgång till kulturupplevelser. Med den här satsningen gör vi det enklare för skolorna att ge barnen tillgång till fler kulturupplevelser genom att i alla fall ta bort det ekonomiska hindret, säger Mårthen Mirza, kulturchef i Lunds kommun.

Kulturtråden, som infördes 2019, skapar en tråd av kulturella upplevelser och möten från förskola till årskurs nio. Tråden innehåller både kulturgarantier och Skapande skola-program, och utgör tillsammans ett urval kulturarrangemang av hög kvalitet som erbjuds skolorna utan kostnad. Sedan införandet har mängder av starka kulturupplevelser gjorts tillgängliga för barn och unga. Samtidigt har stadens egna teatrar signalerat att de fått allt färre besök från kommunens skolor och fått lägga större del av sin verksamhet på turné till andra kommuner.

– För oss är det viktigt att både ge barnen en bredd och variation i sina kulturupplevelser, och att stötta det lokala kulturlivet. Det är en lyx att ha två fria teatrar av så hög kvalitet som Månteatern och Teater Sagohuset, och det ska vi värna, säger Sebastian Jaktling (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Under två års tid har kultur- och fritidsförvaltningen, tillsammans med teatrarna, testat att subventionera biljetter i projektet ”Upplev scenkonst”. Även om pandemin har försvårat att göra en ordentlig utvärdering visar försöket tydligt att borttagandet av ekonomiska hinder för skolan ledde till mer kultur för de unga. Därför görs satsningen nu permanent, och utökas till att omfatta totalt 6 000 biljetter per år.

– Vi är så glada och stolta för Lunds kommuns satsning på scenkonst för barn och unga, säger Anders Widell Teaterchef på Månteatern.

– Samarbetet med skolorna i Lund är själva grunden för vårt arbete med att skapa relevanta och spännande scenkonst-upplevelser för målgruppen. Att med denna satsning säkerställa att alla skolor som vill, kan komma till oss, är inget mindre än storartat, säger Leila Åkerlund som är teaterchef och konstnärlig ledare vid Teater Sagohuset.

Lärare i alla Lunds skolor kan boka fribiljetter till de båda teatrarna via kommunen, och för förskolor och skolor som behöver åka buss till teatrarna finns det möjlighet att söka pengar till transport. Under 2023 spelas bland annat ”Den stora ordfabriken”, ”Flickan utan ansikte” och ”Jag skiter i att det är fejk, det är för jävligt ändå” på Teater Sagohuset och ”Hussein – En romantisk komedi om att öppna sitt hjärta” som har urpremiär den 20 januari på Månteatern.

Kultur för barn- och unga

Uppdaterad:

Dela sidan: