Januari 2023
Nu har vi släppt årets kursprogram! Det innehåller allt från nybörjarkurser i odling, snickra och artkunskap till fortsättningskurser för de inbitna skolgårdsodlarna, men också studiebesök, studiecirkel och nya spännande samarbeten! Vi ser fram emot ett år med nya kunskaper och utvecklande pedagogiska diskussioner tillsammans med skolpersonal i Lund!
Nu är det dags för årets andra ansökansomgång. Vill ni genomföra något projekt som utvecklar och berikar utemiljön på er enhet så kan ni skicka in en ansökan om bidrag till Naturskolan.
Information om hur det går till att ansöka finns på vår webb.
Under 2022 genomfördes 23 projekt på skol- och förskolegårdar i Lunds kommun. Många enheter satsade på odling i större eller mindre skala. Det var odling i pallkragar och växthus men även en stor täckodling. En del gjorde olika rum utomhus för aktivitet och vila medan andra satsade på solskydd och lekkök utomhus. En förskola hade ett fordonsprojekt och en annan byggde ett lekslott.
Låt dig inspireras av förra årets projekt!
För att ta del av någon rapport, hör av dig till naturskolan@lund.se
Vi har tidigare skrivit om det internationella projekt som Naturskolan i Lund deltagit i, tillsammans med Lunds universitet och organisationer i Storbritannien, Malta och Spanien. Nu har vi äntligen kunnat publicera det pedagogiska material som ska få elever och lärare att vilja ge sig ut på sin skolgård och undersöka hur det står till med den biologiska mångfalden. Materialet består dels av inventeringsprotokoll, dels av över femtio pedagogiska aktiviteter att göra inför eller efter inventeringen. Datan som eleverna får fram rapporteras till forskare på Lunds universitet som samlar in och analyserar resultaten. Varje skola kan sedan se hur deras gård står sig jämfört med andra skolor.
Söder om Vombsjön ligger Vombs fure som är ett av de största barrskogsområdena i Lunds kommun. Skogen är lätt att vandra i och det finns många markvägar och stigar. Förslag på vandring genom området och pedagogiska aktiviteter att göra där finner du i:
Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd erbjuder exkursioner för skolklasser i alla åldrar, vid valda platser inom Segeåns avrinningsområde. Exkursionerna är gratis och erbjuds från mitten av april till mitten av oktober. Innehållet anpassas efter årskurs och ämne i samråd med respektive lärare. Varje exkursion kopplas till läroplanen och kan även kombineras med föreläsning i klassrummet.
Boka in din klass. Vid frågor kontakta Anna Hansson, anna.hansson@svedala.se
Om ni vill håva i er närmiljö kan ni ta hjälp av oss på Naturskolan i Lund: naturskolan@lund.se
Föreningen Ätbart söker deltagare till ett projekt med stöd av Allmänna Arvsfonden - Matsvinn på schemat! Likt “ANDT på schemat” har projektet som mål att ta fram en digital plattform som integrerar undervisning om hållbar livsmedelskonsumtion och matsvinn med skolämnenas läroplan. Projektet kommer pågå i tre år med start senare delen av våren 2023. Att delta är kostnadsfritt och som samverkanspartner får ni tillgång till allt material även efter projektets slut. Deltagande skolor kommer även få gratis föreläsningar under projektets gång.
Är ni intresserade och vill veta mer kan ni förutsättningslöst anmäla er till en digital informationsträff genom att mejla: kontakt@atbart.org
Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.
Skicka till: naturskolan@lund.se
Uppdaterad: