Länk till startsidan

Allt fler tycker en hållbar jul är en skön jul

Varannan svensk uppger att de vill fira en mer hållbar jul i år, bland annat genom att köpa färre julklappar. Mer än hälften vill också prioritera hållbar mat och minska matsvinnet. Och visst kan julen bli precis lika mysig och skön om vi gör den mer hållbar. Kanske till och med ännu skönare? Här ger vi dig tips på hur du kan göra!

En undersökning som WWF och Kantar Public gjort, visar att det är en hållbar jul som allt fler vill ha och planerar för.

  • Varannan svensk (49%) kommer köpa färre julklappar i år jämfört med ifjol. För att fira en mer hållbar jul. Nästan varannan (46%) uppger att de kommer att resa mindre och/eller mer hållbart.
  • Mer än varannan (57%) kommer prioritera hållbar mat och minska matsvinn från julbordet – och kvinnor (64 procent) i högre grad än män.

Undersökningen hos WWF och Kantar Public

6 tips för en mer hållbar jul

Hållbara julklappar

På loppisar, auktioner eller i second hand butiker kan du göra fynd göra av bra kvalitet. På antikvariat kan du hitta böcker, både nyare och de som kanske inte längre trycks. Eller varför inte göra julklappen själv? Syrade grönsaker, sylt, marmelad eller något annat gott är en fin klapp. Att ge bort upplevelser är också uppskattat – presentkort till bio eller biljetter till teater. Evenemangsbiljetten har utsetts till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut, HUI.

Naturligt julpynt

Om du gillar att pynta och pyssla kan du göra eget julpynt av saker som du redan har eller hittar i naturen, till exempel tyg, papper, apelsiner, kottar eller granris.

Julgran

Välj en kravmärkt gran. Om du inte kan hitta en kravmärkt gran är en vanlig rödgran ett alternativ. Kungsgran är något sämre, om den inte är kravmärkt. Kungsgran odlas ofta med både gödsel och bekämpningsmedel. Det sämsta alternativet för miljön är en plastgran, även om den kan användas i flera år. Den totala miljöpåverkan – när produktion, giftiga kemikalier och transporter räknas in – blir störst med en plastgran.

Umgås skärmfritt

Allt vårt surfande och streamande kräver el. Surfande och streamande har för många blivit en del av vardagen. Ju mer data som överförs desto mer energi går åt. Våra vanor gör att vi kanske sitter i samma rum men tittar på olika videos. Pröva att lägga ifrån er skärmarna och spela ett brädspel och umgås. Eller välj en film som alla vill se.

Omslagspappret

Slå in julklappen i vad du har hemma. Använd tidningar, reklamblad eller presentpapper du sparat från tidigare presenter. Pynta med en grankvist eller annat grönt.
Ta hand om de förpackningar, papper och band som blir över när alla julklappar är öppnade. Det kan du sen använda till framtida presenter och pyssel.

Återvinn

Tänk på att återvinna så mycket du kan av julen, till exempel kartonger, julklappspapper som du inte kan använda igen och plast. Då kan viktiga resurser komma till nytta igen.
Här hittar du återvinningsstationer och återvinningscentraler

Det finns många tips kring hur vi ska agera och välja för att leva mer hållbart och klimatsmart i vår vardag. Mycket handlar om att minska mängden mat vi kastar, att välja att äta grönt före kött och resa på ett miljösmartare sätt. Nu visar undersökningar på att allt fler även vill planera för mer hållbara högtider.

Vill du veta mer om hur mat kan påverka klimat och biologisk mångfald?

Testa WWFs matkalkylator. Där hittar du även länkar till kött- fisk och vegoguiderna.
WWFs Matkalkylator

Uppdaterad:

Dela sidan: