Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Dalbyelever bland vinnarna i nationell matsvinnstävling

Årets upplaga av Resterkocken, en matlagningstävling för barn och unga med fokus på matsvinn, avslutades innan jul. Rekordmånga bidrag från olika delar av landet deltog i årets tävling. Bland vinnarna finns elever på Nyvångsskolan i Dalby som bidrog med ett kycklingrecept.

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på annat sätt. Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll omkring 17 kilo ätbar mat per person varje år.

– I Lund har vi som mål i vår avfallsplan att komma ner till 12,3 kg matsvinn per invånare och år till 2026. Ett tufft mål som gör att vi alla behöver hjälpa till om vi ska nå detta. Mycket kastas helt i onödan, säger Cecilia Holmblad, renhållningsdirektör i Lunds kommun.

Elever från Dalby bland vinnarna

Matsvinnstävlingen Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan (F-9) och har som mål att minska svinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. I år tävlade 552 bidrag från olika delar av landet. Elever i klass 8e på Nyvångsskolan i Dalby blev några av årets vinnare med sitt recept på ugnsbakad kyckling med rotfrukter och sås.


Tallrik med kyckling, rotfrukter och sås.
Klass 8e på Nyvångsskolan lagade ugnsbakad kyckling med rotfrukter och sås.

Så gick tävlingen till

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen. Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2022.

Det vinnande receptet från eleverna på Nyvångsskolan.

Uppdaterad:

Dela sidan: