Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Tillsammans för Genarp tilldelas Integrationspriset 2022

Integrationspriset 2022 tilldelas Tillsammans för Genarp, som uppmärksammas för sitt arbete med att välkomna och främja integrationen av nyanlända familjer i lokalsamhället.

En kvinna ger en check och en blombukett till en annan kvinna. De ler mot kameran.
Ylva Cole, engagerad i Tillsammans för Genarp, tog emot priset av Hedvig Åkesson, ordförande i Lunds kommuns integrationsråd och jurymedlem.

Den 21 december delades Lunds kommuns integrationspris ut till representanter för Tillsammans för Genarp. Prisutdelningen ägde rum i Genarps Kyrkstuga, en plats där många ideellt engagerade genarpsbor har stöttat de nyanlända med att träna svenska och läsa läxor.

- I stark konkurrens bland flera intressanta nomineringar har juryn valt att tilldela årets integrationspris till Tillsammans för Genarp för att uppmärksamma ett imponerande och lokalt förankrat integrationsarbete. Eldsjälarna bakom Tillsammans för Genarp har på ett föredömligt sätt lyckats göra stor skillnad för de nyanlända familjer som kommit till byn, genom att hjälpa till med allt från språkträning till möblering av tomma hem. Det är fantastiskt att det i Lund finns ett så stort engagemang för integration, säger Hedvig Åkesson (KD), ordförande i Lunds kommuns integrationsråd och jurymedlem.

Juryns motivering lyder:

”Tillsammans för Genarp är ett ideellt och lokalt nätverk som startade i samband med att många nyanlända från ett stort antal länder kom till Genarp under 2017. Syftet var att med gemensam kraft underlätta vardagen för de nyanlända.

Engagerade i Tillsammans för Genarp har sedan start bland annat anordnat insamling av möbler och husgeråd till de nyinflyttade, bistått med skjuts till exempelvis vårdcentral, tandläkare och fritidsaktiviteter, agerat som vän- eller kontaktfamiljer, hjälpt till med att övningsköra samt med att förstå information från kommun och myndigheter. Genom Tillsammans för Genarp har ett stort antal ideellt engagerade också bemannat de uppskattade mötesplatserna Språkcafé och Läxhjälp i Kyrkstugan. Nätverkets kommunikation och samordning har framför allt skett via en Facebookgrupp, som idag har över 500 medlemmar.

Juryn för Lunds kommuns integrationspris anser att Tillsammans för Genarp har lyckats skapa en plattform för integration där många vardagshjältar samlats för att främja nya lundabors delaktighet i lokalsamhället.”

- Att Tillsammans för Genarp får kommunens integrationspris är verkligen en positiv förstärkning som inspirerar oss till att fortsätta göra mer med ny energi. Det var ett open space-möte inom ramen för projektet Fokus Genarp som gjorde att vi på riktigt hittade varandra och började organisera Tillsammans-nätverket. Jag vill tro att vi har bidragit till att skapa en känsla av välkomnande i byn samt till att stärka tilliten mellan såväl nya som etablerade genarpsbor, säger Helena Truedsson, en av eldsjälarna som har varit med från början.

Om Lunds kommuns integrationspris

Priset delas årligen ut till en förening, organisation, ett nätverk, företag eller en kommunal verksamhet som lyckats väl med sina insatser för ökad integration i Lund.

Prissumman är 20 000 kronor. Pristagaren utses av en jury med representanter från Lunds kommuns integrationsråd, föreningslivet samt kommunala tjänstepersoner eller andra som är insatta i integrationsarbetet i Lund. Lunds kommun har delat ut priset sedan år 2003.

Priser som Lunds kommun delar ut

Uppdaterad:

Dela sidan: