Länk till startsidan

Lund toppar lista över trygga och säkra kommuner

Lund placerar sig på första plats bland jämförbara kommuner när det gäller trygghet och säkerhet, i en ny rapport från SKR. Även när det gäller medborgarnas upplevda trygghet ligger kommunen i toppskiktet.

Myller av människor på gågatan.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har för 15:e gången tittat på indikatorer för arbetet med trygghet och säkerhet i landets kommuner. Resultatet har publicerats i rapporten ”Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2022”.

Rapporten jämför bland annat statistik över antalet olyckor, bränder, anmälda våldsbrott och anmälda stölder och tillgreppsbrott per 1000 invånare under perioden 2019-2021. I sammanvägningen av dessa kategorier placerar sig Lunds kommun på plats 15 bland Sveriges 290 kommuner. I kategorin ”större stad” placerar sig Lund på första plats av 21 jämförbara kommuner.

- Det är väldigt glädjande siffror för vår del. Lunds kommun har som ett av sina politiska mål att vi ska vara Sveriges tryggaste kommun. Den här statistiken tyder på att vi är en bra bit på väg, säger Christoffer Nilsson, kommundirektör.

Rapporten redovisar även medborgarnas upplevda trygghet. Här framgår bland annat att 78,5 procent av de tillfrågade lundaborna inte är så oroliga för att bli utsatta för våldsbrott eller hot om våld. Bland de 21 jämförbara kommunerna är det bara Umeå (83,9 procent), Sundsvall (82,8), Jönköping (79,7) och Luleå (78,7) som får högre betyg av sina invånare.

I hela landet toppar Hammarö listan sett till olyckor, bränder och anmälda stölder och inbrott, följt av Vaxholm och Vellinge. Sist i tabellen ligger Ljusnarsberg, Åsele och Filipstad.

Här hittar du rapporten:

Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2022

Läs även om årets trygghetsmätning i Lund:

Så tryggt upplevs Lunds kommun i år

Uppdaterad:

Dela sidan: