Länk till startsidan

Vipan vinner årets matsvinnstävling

I veckan som gått har Lunds kommuns gymnasieskolor utmanat varandra om vem som har minst matsvinn. Tävlingen gick ut på att väga hur mycket mat som slängts varje dag i skolmatsalen, och se vilken skola som slängt minst. I år tar Vipan hem priset med 112 gram slängd mat per elev och dag.

Elever vid gymnasieskolan Vipan i Lund

Uppmärksamhet av matsvinn

Matsvinn har en betydande miljö- och klimatpåverkan. Målet har varit att få eleverna att uppmärksamma matsvinnet.
– Vi har spridit informationen om tävlingen med hjälp av affischer där vi uppmanat alla elever att hellre ta två gånger än att ta för mycket mat. Vi firar vår vinst med tårta efter jul, säger Ina Lindroth, elev på Vipan.
– Det känns grymt att vår skola kan hjälpa till att minska matsvinnet i världen som är ett viktigt bidrag till klimatet, säger Kevin Ekstrand, elev på Vipan.

Motivation med tävling

Polhems klimatgrupp har arrangerat tävlingen i år med hjälp av matsalspersonalen. Gruppen har också varit i kontakt med elever och hållbarhetsgrupper på de olika gymnasieskolorna.
– Vi pratade om hur vi kan motivera eleverna att slänga mindre mat, säger Rebecca Axelsson, elev och sekreterare i Polhems klimatgrupp. Förutom att vi jobbar aktivt med klimatfrågor så motiverar en tävling och ett pris fler elever.

– Det är en relevant fråga om det gör någon skillnad att vi minskar matsvinnet. Men det viktigaste är att vi väcker en känsla och förståelse hos eleverna om att det spelar roll när alla skolor gör det, säger Judit Kirsebom, elev och PR-ansvarig i Polhems Klimatgrupp.

Uppdaterad:

Dela sidan: