Länk till startsidan

Slöjden är en plats för hållbarhet på riktigt

På Fågelskolan i Lund får återbruk ta plats på slöjden. Läraren Anna Kaminska låter eleverna själva få tänka efter och skapa. På hennes lektioner blir hållbarhet något konkret.

En kvinna står bakom ett bord. På bordet ligger hantverk gjorda av återvunnet material.

I slöjdens nya kursplan finns hållbarhet med tydligare än någonsin, och i årskurs sju på Fågelskolan får eleverna sy saker av återbrukat material, till exempel IKEA-kassar, och fixa till gamla kläder med hjälp av broderi eller vinylplast.
Anna Kaminska har även hört av sig till olika företag i Lund för att få tag på överblivet tyg. Ett möbelföretag nappade och skolan har fått möbeltyg gratis som annars skulle slängas. Av det tyget får åttorna sy fodral. Utöver tyget och att slutprodukten ska gå och stänga är tyglarna fria.
– Någon vill sy ett fotbollsfodral, hur gör man då? Går det att sy ett runt fodral? Öppna ingångar gör att eleverna tycker det är roligt och får fundera. Trots att tyget är återbruk känns det proffsigt, säger Anna.

Prova på att köpa hållbart

Anna hoppas även få ta med eleverna på loppis i vår med hjälp av ett stipendium skolan har fått.
– Många elever är ovana med att handla saker second hand. Därför kan det vara en bra start att få prova på det med klassen. Eleverna kommer få en summa att göra av med och hitta kläder, örngott eller tyg att göra exempelvis bivaxdukar av, fortsätter Anna.
Förutom återbruk pratar de om klädindustrin, materialval och varför plagg kan kosta så olika på slöjdlektionerna. Det är för att lära eleverna om hållbarhet, men utan att skuldbelägga eftersom alla har olika möjlighet att köpa ekologiska plagg.

Både teori och praktik

Anna tror på att hållbarhet behöver få vara både teoretiskt och praktiskt. På skolan planerar de att hålla i en klädbytardag och en klädvårdsdag i vår, dessutom pratar de om hållbarhet i flera av de andra ämnena.
– Jag försöker att ha flera små projekt igång om hållbarhet hela tiden, så att de här viktiga frågorna inte glöms bort!
Följ Anna och hennes kollegors arbete på Instagram


Uppdaterad:

Dela sidan: