Expertisen. Samarbetet. Samsynen. Det är nycklarna till varför SA4-arbetslaget vann medarbetarpriset i kategorin kunskap.
På gymnasieskolan Polhem finns plats för 48 elever med neuropsykiatriska funktionshinder som t ex autism. De läser samhällsvetenskapliga programmet på fyra år. Det görs ingen anpassning i kunskapskrav men eleverna får möjlighet att studera i en miljö som är anpassad efter deras behov. Eleverna sitter i samma klassrum hela skoldagen, klasserna är mindre, matsalen är mindre och maten kan anpassas efter elevernas behov. I SA4-arbetslaget jobbar elevassistenter, lärare, specialpedagoger och elevhälsan.
Eleverna som studerar vid SA4 har ofta kämpat i grundskolan där de anpassningar som finns för de på Polhemsskolan inte funnits.
– Det är ett svårt uppdrag. Många har tunga skolryggsäckar när de kommer hit, säger specialpedagogen Karin Wisti
Men SA4-arbetslaget lyckas.
– Vi jobbar väldigt prestigelöst. Det måste vi, det är ingen som fixar det här på egen hand. Vi måste ta hjälp av varandra, säger Karin.
Karin Wisti visar ett sms på sin telefon. Det är från en tidigare elev som skriver hur glad hen blivit att arbetslaget fått medarbetarpriset och hur välförtjänt det är. Hen beskriver vilken skillnad personalen gjort för hens liv och framtid.
– Den här eleven läser på universitetet nu och har varit här och föreläst för våra nuvarande elever, säger Karin.
SA4 är ett stort arbetslag, 22 jobbar med 48 elever. Att de är många är också styrkan.
– Kraften ligger i det, säger elevassistenten Annika Persson.
Förutom de samtal som förs dagligdags träffas medarbetarna i grupper varje vecka kring varje klass Vilket ger möjlighet att prata ihop sig strukturerat.
– Vi har en gemensam syn på var vi ska, vad vi vill göra. Vi har ett tydligt uppdrag, allt fokus ligger på att vi ska ha en så hög kvalitet i undervisningen som möjligt, säger arbetslagsledaren Henrik Johnsson.
Medarbetarna i arbetslaget har olika professioner men de jobbar sig samman. Just nu läser de och utbildar sig utifrån en bok om hur eleverna kan förberedas för studier efter gymnasiet.
Med expertis inom olika områden ser SA4-arbetslaget till att elever på Polhemskolan med neuropsykiatriska funktionshinder och autism får ut det bästa möjliga av sina gymnasiestudier. De delar även med sig av sina gedigna kunskaper och erfarenheter till kollegor i skolan och inom andra verksamheter.
SA4 har funnits i sju år på Polhemskolan. Det är inte en sluten värld utan lärare som också undervisar på Polhemskolans andra program undervisar på SA4 och elever som kan tycka att det är svårt att äta i den stora matsalen kan komma till SA4:s mindre matsal och äta lunch.
Att arbetslaget fått Lunds kommun fått medarbetarpriset är såklart en anledning att fira. Men på SA4 firar man också små framgångarna.
– Vi har en positiv grundstämning och vi hjälps åt att påminna varandra om våra framgångar, både stora och små, säger läraren Therese Arvidsson.
Läs mer om priser som Lunds kommun delar ut
”Jag är här för att göra medarbetarnas väg fri från hinder”
Uppdaterad: