Länk till startsidan

Utbildning: Ordförandeskapet i EU - 14 december

Europa Direkt-kontoren Skåne Nordväst, Lund, Hässleholm och Halland bjuder tillsammans in till en utbildning för journalister, studenter och andra intresserade. Utbildningen leds av Rolf Fredriksson, journalist med lång erfarenhet av EU-bevakning och Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps (Svenska institutet för Europapolitiska studier).

Porträtt av en kvinna och en man på en bakgrund som är blå med gula stjärnor

Ordförandeskapet våren 2023 innebär en unik möjlighet för Sverige att stå i händelsernas centrum i EU, styra mötena å rådets vägnar och aktivt kunna driva EU:s agenda. Det kommer vara den tid som Sverige har mest att säga till om sedan senaste ordförandeskapet 2009, vilket gör det högaktuellt att bevaka och rapportera om. Det kan dock vara svårt att veta hur man bäst bevakar händelser i EU, var och hur information finns att tillgå - vilket denna utbildning syftar till att klargöra. Ordförandeskapet kommer också att innebära många besök från EU-representanter till olika delar av landet, vilket gör att EU-politiken kommer närmare medborgare och den lokala nivån.

Talare

Rolf Fredriksson, f.d. Brysselkorrespondent, Östeuropakorrespondent och Europakorrespondent för SVT med över 30 års erfarenhet av bevakning av Europa, delar med sig av sina erfarenheter från att rapportera om EU, ger råd och tips hur man, på bästa sätt, bevakar EU:s ordförandeskap samt hur man tar sig förbi det byråkratiska i EU.

Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps, med lång erfarenhet om hur kommuner och regioner arbetar med EU-frågor från SKR, presenterar vad ett ordförandeskap i EU innebär, lärdomar/erfarenheter från tidigare svenska ordförandeskap, vad Sveriges kommande ordförandeskap innebär för Sverige och Sveriges regering samt hur det går att koppla till den lokala nivån.

Tillsammans kommer de att ge en omfattande bild av vad ordförandeskapet innebär, dess omfång och vilka möjligheter och resurser som finns att tillgå samt förbereda alla deltagare på att ta tillvara på all information och de händelser som sker under ordförandeskapet.

Anmälan

Europa Direkt välkomnar er till en mycket intressant och givande dag på Prismahuset i Helsingborg 14 december!

Läs mer och anmäl dig

Uppdaterad:

Dela sidan: