Länk till startsidan

Årets jultema i Lund: ”En förtrollande jul”

Med inslag av mörkblått, guld och silver, tillsammans med gnistrande ljus i både kall- och varmvitt, kommer jultemat, ”En förtrollad jul”, främst att synas i julgranarna. Årets tema har inspirerats av sagans värld, där det är fullt möjligt för John Bauer att möta Harry Potter. Här vävs en förtrollad stämning av djupa skogar, slott, ädelstenar och magiska djur, och sätter sin prägel på juldekoren i Lund.

Mot mörkblå bakgrund visas juldekorationer och stearinljus i guld, rött och blått.

De stora granarna

Kommunen placerar ut 17 stora granar i Lund och i de mindre tätorterna. Den gran som dekoreras allra mest är den 14 meter höga granen på Stortorget. I den ska en flera kilometer LED-slinga sättas, och sedan kläs i gnistrande kulor. På torget runtomkring förstärks julstämningen av smågranar, sittflak och marschaller, tillsammans med den traditionella isbanan.

Bantorgets gran går i glittrande guld, vilket samspelar fint med omgivningens marschaller. Marschallerna, som tänds dagligen under december, skänker både värme och ljus i mörkret.

Mårtenstorgets gran går i gnistrande silver och blått och på Clemenstorget kommer skogens skatter att vara huvudnumret.

En del gammalt, en del nytt

Änglarna kommer till Trollebergsrondellen även i år och i vanlig ordning kommer det att vara möjligt att besöka Stadsparkens växthus för att låta sig inspireras av årets juldukning. Ljushjortarna i Dalby, Södra Sandby, Genarp och Veberöd kommer även i år att lysa upp var sin by.

Nytt för i år är att ännu fler marschaller kommer att lysa upp i centrum. Utöver Klosterhagen, Petriplatsen och Bantorget, tänds marschaller vid Stadsparkens fontän, Stortorget och Bangatan. Marschaller tänds även i Genarp, Veberöd, Dalby och Södra Sandby. Marschallerna kommer att tändas vid skymningen varje dag mellan 25/11 och 8/1.

Nytt är också att Södra Råbylund får sin egen gran med belysning. Den ska stå på Guldåkerstorget. Dalby och Veberöd har ljusträd sedan tidigare medan Genarp nu får en likadan ”tivolislinga”, som redan finns i Södra Sandby. Även Väster, Gunnesbo, Östra Torn, Linero och Vallkärra ska få ett ljusträd.

Belysning och energi

I Lunds kommun har det tagits beslut om att ha julbelysning i samma omfattning som tidigare. Vi vill spara el på ett klokt och effektivt sätt. Julbelysning står för en mycket liten del av kommunens energianvändning men har stor betydelse för upplevelsen av staden. Den är ett viktigt stöd för handel och andra näringsverksamheter och består till 100% av energieffektiv LED-teknik. Vi tror att både handlare och lundabor uppskattar att vi tänder staden inför jul och har beredskap för att justera med kort varsel om situationen förändras.

Läs mer om julbelysning och energianvändning

Uppdaterad:

Dela sidan: