Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Hej Christofer Ahlgren på Europeiska kommissionen!

Christofer Ahlgren jobbar på Europeiska kommissionen i Bryssel inom Generaldirektoratet för klimatpolitik (DG CLIMA). Han har studerat miljövetenskap vid Lunds universitet, University of California Berkeley och Oxfords universitet.

En man står på en gata. I bakgrunden syns en skyskrapa med EU-flaggan på väggen och en röd buss

Hur kom du till Europeiska kommissionen och vad gör du idag?

Min väg hit bestod av ett par år i privat sektor och därefter praktik, vikariat och slutligen tillsvidareanställning här på EU-kommissionen. Till en början arbetade jag med klimatanpassning, mest genom initiativ som Borgmästaravtalet som hjälper kommuner i deras klimatarbete. I dag arbetar jag med FN:s klimatförhandlingar, och följer implementationen av Parisavtalet till exempel i frågor som rör hur EU kan stödja utvecklingsländer med hjälp av miljöteknik.

På mitt skrivbord

På mitt skrivbord just nu är det mestadels fokus på förberedelserna inför klimattoppmötet som äger rum i Egypten mellan den 6 - 18 november. Detta handlar mycket om att diskutera med representanter från EU:s medlemsländer och bestämma våra gemensamma ståndpunkter för att klimattoppmötet ska bli så framgångsrikt som möjligt, eller att skriva tal åt politikerna som kommer vara på plats.

Förutom de internationella klimatförhandlingarna arbetar jag även med EU:s bistånd, och hur dessa kan finansiera miljö och klimatprojekt. EU är världens största biståndsgivare när det gäller internationellt klimatbistånd, så mycket av vårt arbete handlar om att belysa hur dessa pengar kan användas på bästa sätt. Som del av detta arbetar jag och mina kollegor även mer långsiktigt med planeringen av nya projekt som ska äga rum de kommande åren då det är viktigt att projekten som får finansiering av oss får ett önskvärt utfall.

Det är svårt att försöka återge en vanlig dag då ingen dag är den andra lik. Jag kan inte minnas att jag har haft två dagar som har bestått av exakt samma arbetsuppgifter, och den biten gillar jag verkligen. En vanlig dag kan bestå av allt ifrån att jag hjälper till att ta fram nya lagförslag eller hjälper till att designa och planera nya biståndsprojekt.

Ett projekt jag vill lyfta

Innan jag kom till DG CLIMA jobbade jag bland annat inom Europeiska kommissionens Generaldirektorat för Stöd för Strukturreformer (DG REFORM). Där arbetade jag som projektledare för en insats vi gjorde i Bulgaren där vårt mål var att stödja deras energi och klimatarbete. Det var ett väldigt intressant projekt, dels genom det tekniska arbetet för att ta fram nya nationella modeller för att beräkna deras framtida växthusgasutsläpp, men även för att det var mycket givande att arbeta direkt med myndigheterna på plats i Sofia. Arbetet låg sedan till grund för Bulgariens nationella energi och klimatplan som antogs 2020.

Bättre och bättre i Bryssel

Bryssel framstår kanske inte alltid som den mest spännande staden om man bara är på genomresa, men jag tycker att Bryssel som stad bara blir bättre och bättre med tiden. Till en början kanske den inte känns som den vackraste eller soligaste staden, men jag tycker den bara blir bättre för varje år som går. Det finns många spännande museum och kulturella event, och varje år anlägger de nya cykelvägar och fler träd som jag tror gör att så många trivs. Vidare så trivs jag utmärkt på EU-kommissionen då mina uppgifter och projekt är givande, och det är väldigt kul och givande att arbeta med folk från hela Europa. Även som ung och i början av sin karriär finns goda möjligheter att bidra med sitt kunnande och vara med, så det är en spännande karriär att arbeta inom EU.

Europeiska kommissionen - klimatpolitik

Uppdaterad:

Dela sidan: