Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nu startar den årliga reflexkampajen

Mörker och vinterväglag påverkar trafiksäkerheten för de oskyddade trafikanterna. Under vecka 43 och 44 delar Lunds kommun ut reflexer gratis på ett antal olika platser. Syftet är att uppmuntra till både ökad medvetenhet och reflexanvändningen för att därigenom bidra till en bättre trafikmiljö för alla.

Mot svart bakgrund syns texten syns du finns du i gult med reflexeffekt.
Kampanjen "Syns du, finns du" återkommer från år till år för att lyfta vikten av att synas i trafiken under den mörka årstiden.

Reflexen gör större skillnad än man tror

Utan reflex och klädd i mörka kläder blir man upptäckt av bilist först på 25 meters avstånd. Har man däremot reflex på sig blir man upptäckt i mörkret betydligt tidigare; man syns redan på 125 meters håll. Med ljusa kläder men utan reflex syns man på ungefär 60 meters avstånd, så mörka eller ljusa kläder har också stor betydelse.

– Det är lätt att tro att man syns i trafiken när man promenerar eller cyklar i upplysta områden. Men, en alltför stor del av olyckorna i mörker sker där belysning finns, till exempel tätbebyggda områden där det kan kännas som att man syns väl, säger Astrid Bachs, trafikhandläggare på Lunds kommun.

För att uppmärksamma lundaborna på sin säkerhet, när mörker och nederbörd försämrar synbarheten, kampanjar kommunen årligen med reflexutdelning och information. En bra reflex är en väldigt billig försäkring under det mörka halvåret.

– Det finns också en del att lära sig om reflexen, fortsätter Astrid Bachs. Alla reflexer har ett bäst-före-datum. En del håller bättre över tid än andra men ska för att inte förlora sin optiska funktion förvaras där den inte repas eller utsätts för solljus. Det bästa är att byta ut sina reflexer regelbundet. Det är också viktigt att ha reflexerna på rätt ställe på kroppen. Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering.

Tid och plats för reflexutdelningen

Vecka 43 på följande platser:

Måndag 24 oktober: Dalby, vid Hemköp cirka 16.30-18.00
Tisdag 25 oktober: Södra Sandby, utanför ICA: cirka 16.30-18.00
Onsdag 26 oktober: Genarp, utanför Coop: cirka 17-18.30
Torsdag 27 oktober: Veberöd, utanför Coop: cirka 17-18.20
Fredag 28 oktober: Lund, Lilla Fiskaregatan: cirka 16-18.30

Vecka 44 på följande platser:

Måndag 31 oktober: Klostergården centrum: cirka 16.40-18.40
Tisdag 1 november: Linero torg: cirka 16.40-18.40
Onsdag 2 november: Sparta, utanför Ica Malmborgs: cirka 16.40-18.40
Torsdag 3 november: Norra Fäladen, Fäladstorget vid Ica: cirka 16.40-18.40
Fredag 28 november: Lund c, Bangatan utanför Pressbyrån: cirka 16.40-18.40

Även i kommunhuset Kristallen kan man hämta en reflex under kampanjveckorna.

Uppdaterad:

Dela sidan: