Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Hjälp ungdomar inför deras framtida yrkesval - ta emot praoelev

Var med och så ett frö som kan växa till ett drömyrke och ge framtidstro. Vill din arbetsplats bidra till att visa yrkesvärlden för ungdomar? Vi söker arbetsplatser som vill inspirera och erbjuda en prao att längta till och minnas för våra elever i årskurs 8.

Fotocollage med sex bilder med ungdomar som testar på olika typer av yrken.
Få ungdomsperspektiv på din verksamhet genom att ta emot praoelever som samtidigt får chansen att testa på yrkeslivet. Lunds kommun söker praoplatser inom alla branscher.

Vi söker efter arbetsplatser som vill inspirera ungdomar inför deras framtida yrkesval och erbjuda en prao att längta till och minnas. Varje år ska cirka 1300 elever i våra grundskolor ha prao under två veckor. Skolans uppdrag är att rusta eleverna för framtida studie- och yrkesval. Det är ett stort och viktigt uppdrag, men skolan kan inte lösa det på egen hand utan behöver samarbeta med dig och din arbetsplats.

Genom prao minskar avståndet mellan grundskola och arbetsliv. Eleverna får möjlighet till en första kontakt med arbetslivet och erfarenheter som kan bidra till att eleverna göra ett bra val inför gymnasiet. Du som arbetsplats får samtidigt chansen att marknadsföra din bransch och skapa ett intresse för yrket hos framtidens arbetskraft.

- Vi söker en bredd – företag inom alla branscher, stora som små - som vill visa sin värld och inspirera ungdomar. Vi vill ge elever en positiv upplevelse av arbetslivet och kontakt med engagerade arbetsgivare, säger Anita Ringlander Borgshammar, praosamordnare på barn- och skolförvaltningen.

Få ungdomsperspektiv på din verksamhet

När du som arbetsplats tar emot en praoelev ger du en ung människa insyn i och erfarenhet av arbetslivet. De som tar emot praoelever brukar uppskatta att få ett ungdomsperspektiv på sin verksamhet och många gånger kan praotiden innebära att man lockar nya, goda medarbetare till sin arbetsplats.

Två veckor på en arbetsplats

Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och innebär att eleven under två veckor är ute på en arbetsplats under årskurs 8. Som praoplats kan du ta emot en eller fler praoelever samtidigt, och du kan välja mellan en och flera perioder under en termin.
Vill din arbetsplats inspirera ungdomarna och ta emot praoelev?
Information om hur prao fungerar och intresseanmälan

Uppdaterad:

Dela sidan: