Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Elever testar 21 yrken inför gymnasieval

Yrkesmässan i Lund är i full gång. 20–22 september besöker alla elever i årkurs 8 Sparbanken Skåne Arenan för att ta del av den mångfald av yrken som en praktisk gymnasieutbildning kan leda till.

Elever vid Yrkesmässan i Lund

Mängder med yrken

På yrkesmässan får eleverna prova på 21 olika yrken och yrkesutbildningar där gymnasielever demonstrerar vad de arbetar med. Eleverna får möjlighet att ställa frågor till lärare, elever och arbetsgivarorganisationerna inför framtida gymnasieval.
– Många av yrkena behövs i vårt samhälle, som kockar, snickare och vårdpersonal. I hotellbranschen behövs mycket folk efter Corona då många slutade. Därför är det så bra med yrkesmässan så fler elever får känna på och se vad de olika yrkena är, säger Filippa som går på Hotell- och turismprogrammet på Vipan.

Olika programutbildningar

Några av yrkena som visas upp är från Bygg- och anläggning, Måleri, El- och energi, VVS- och Fastighet, Hotell- och turism, Frisör, Vård- och omsorg, Barn- och fritid samt Försäljning och service.
– Jag har tittat runt på golvläggningen, markanläggning, ventilation och plåtslagning på mässan. Just nu är lutar det år polisyrket för min del. Jag behöver veta vilka olika typer av yrken som finns och vad som krävs för att kunna jobba inom olika yrken, säger Ture, elev i årskurs 8 på Järnåkraskolan.

Praktiska yrkesutbildningar

Ida upplevde att man pratade mest om de högskoleförberedande programmen när det var dags att söka till gymnasiet. Därför är det en mycket bra idé med en yrkesmässa.
– Jag valde hotell- och turismprogrammet därför att jag tycker om att möta nya människor, utforska världen och nya kulturer, det är ett brett yrke som jag brinner för. Det är också roligt att vi har praktik utomlands trean. Man kan söka utlandspraktik på Island, Malta och Norge, säger Ida som läser på Hotell- och turismprogrammet på Vipan.

Tips till elever inför gymnasievalet

– Gör något som du tycker är roligt nu, på yrkesprogrammen får du får jobb direkt efter skolan och vill du plugga mer kan du göra det efteråt, säger Ida.

– Jag tycker mitt yrke är så himla kul, det är inte så mycket plugg och man har roligt på lektionerna. Jag vill läsa vidare på en hotellskola i Schweiz och sedan satsa på en chefsposition inom hotellbranschen, kanske driva ett eget hotell, säger Filippa.

Yrkesmässan arrangeras tillsammans och i samarbete med gymnasieskolorna Vipan, Lunds Fordonstekniska, Frisörutbildningen Polhemsskolan, Arbetsgivarorganisationerna Byggföretagen, Installatörsföretagen, Måleriföretagen i Sverige, Plåt & Ventföretagen, Transportindustriförbundet, Ställningsföretagen (STIB) och Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN)

Elever vid Yrkesmässan i Lund

Uppdaterad:

Dela sidan: