Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Skolmaterial om klimatfrågan engagerar både lärare och elever

Förra hösten presenterades lärarna på Katedralskolan för ett nytt skolmaterial. Bortom Fossilsamhället tar med eleverna på en resa till framtiden samtidigt som det lär dem om klimatkrisen som pågår här och nu.

En kvinna står framför en port till en tegelbyggnad. Hon har mellanlångt hår, glasögon och en blå kofta.

Svenskläraren Anna Lundahl började använda materialet på sina lektioner tidigt förra hösten,
– Det märktes direkt att eleverna blev inspirerade. Att tänka sig in i framtiden och hur det är år 2053, i ett fossilfritt samhälle, det stimulerar kreativiteten. Eleverna storsatsade och tog fram både berättelser och presentationer om komplicerade klimatutmaningar.

Inspirerat till vidare arbete

Bortom Fossilsamhället passar in i flera av momenten som ingår i svenskkursen, till exempel argumentation, och arbetet i grupp bidrar till att eleverna lär känna varandra bättre. På Katedralskolan har materialet även inspirerat till ett program om hållbar utveckling inom svenskan, som ska löpa över alla tre årskurserna. Skolan har även en temavecka kopplad till hållbarhet på våren,
– Det är viktigt att aktivt jobba med den här frågan. Det är lätt att mer akuta saker här och nu tar all tid men vi försöker verkligen lyfta hållbar utveckling återkommande för att hålla frågan vid liv. Jag vågar säga att hela skolan har inspirerats till att tänka mer i de här banorna.
Anna ser fram emot när det är dags igen att arbeta med materialet i höst,
– Det är en rolig lektion den där första när jag får presentera materialet. Det är som att det frigörs en kraft från eleverna och mig som lärare! Vi får tänka utanför boxen och diskutera.

Är du nyfiken på Bortom Fossilsamhället?

Anna berättar att materialet passar alla, även vuxna. Till andra lärare tipsar hon om att en bra start är att börja göra övningarna tillsammans med kollegor.

Du hittar materialet här:

Bortom fossilsamhället

Bortom Fossilsamhället har tagits fram av Lunds universitet och Naturskyddsföreningen med stöd från Lunds kommun och innovationsprogrammet Viable Cities.


Uppdaterad:

Dela sidan: