God demokratisk anda
Syftet med debatterna har varit att informera och lära eleverna mer om politik och kunna förbereda dem inför kommande val. Det är tredjeårselever från samhällsprogrammet som är med och arrangerar skolvalet.
– Debatterna har hållits i Spyken aula med plats för 300 personer och det har varit fullt vid varje tillfälle, berättar Axel Stenberg, kontrollant vid skolvalet.
Skolvalet sker på en dag
Den 23 augusti pågick skolvalet under hel dagen då alla elever fick rösta. Valet skedde i Spykens aula och i år finns ett stort antal förstagångsväljare.
– Deltagandet har varit högt och stämningen god när eleverna röstade. Vi känner att det finns ett stort politiskt engagemang bland unga och då alla elever får rösta blir det en bra övning inför det kommande valet och viktigt att alla får sin röst hörd, säger Daniel Ionescu, moderator vid debatterna.
Frågor som engagerar
I skolvalet har olika frågor hamnat i fokus. Frågor som miljö och klimat samt även sjukvård.
– För många elever är fokus mer på nära frågor som säkerhetsfrågor och ibland resor, som till exempel kollektivtrafiken, säger Axel Stenberg.
Stora förberedelser
Att arrangera ett skolval tar mycket tid och eleverna har förberett sig sedan i våras. Då höstterminen började den 17 augusti blev det rivstart med de första debatterna redan dagen efter.
– Nu börjar efterarbetet med att räkna röster och kontrollera att allt gått rätt till, säger Daniel Ionescu.
Bokbord
Framöver kommer det att finnas bokbord från riksdagspartierna på skolan så att förstagångsväljare kan få information om riksdagsvalet.