Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Spyken i Lund håller Skolval 2022

Var fjärde år när det sker riksdagsval håller Spyken skolval för alla gymnasieelever oavsett ålder. Inför årets skolval har Spyken haft valdebatter för eleverna i omgångar. Medverkande har varit politiker från samtliga riksdagspartier samt även representanter från ungdomsförbunden.

Elever vid gymnasieskolan Spyken
Tredjeårseleverna Axel Stenberg och Daniel Ionescu från samhällsprogrammet som är med och arrangerar skolvalet.

God demokratisk anda

Syftet med debatterna har varit att informera och lära eleverna mer om politik och kunna förbereda dem inför kommande val. Det är tredjeårselever från samhällsprogrammet som är med och arrangerar skolvalet.
– Debatterna har hållits i Spyken aula med plats för 300 personer och det har varit fullt vid varje tillfälle, berättar Axel Stenberg, kontrollant vid skolvalet.

Skolvalet sker på en dag

Den 23 augusti pågick skolvalet under hel dagen då alla elever fick rösta. Valet skedde i Spykens aula och i år finns ett stort antal förstagångsväljare.
– Deltagandet har varit högt och stämningen god när eleverna röstade. Vi känner att det finns ett stort politiskt engagemang bland unga och då alla elever får rösta blir det en bra övning inför det kommande valet och viktigt att alla får sin röst hörd, säger Daniel Ionescu, moderator vid debatterna.

Frågor som engagerar

I skolvalet har olika frågor hamnat i fokus. Frågor som miljö och klimat samt även sjukvård.
– För många elever är fokus mer på nära frågor som säkerhetsfrågor och ibland resor, som till exempel kollektivtrafiken, säger Axel Stenberg.

Stora förberedelser

Att arrangera ett skolval tar mycket tid och eleverna har förberett sig sedan i våras. Då höstterminen började den 17 augusti blev det rivstart med de första debatterna redan dagen efter.
– Nu börjar efterarbetet med att räkna röster och kontrollera att allt gått rätt till, säger Daniel Ionescu.

Bokbord

Framöver kommer det att finnas bokbord från riksdagspartierna på skolan så att förstagångsväljare kan få information om riksdagsvalet.

Resultat

Andel röstande 88,3%. Totalt antal röster 1112

Parti

Antal

Procent

Socialdemokraterna

269

24,19

Vänsterpartiet

223

20,05

Miljöpartiet

221

19,87

Centerpartiet

121

10,88

Moderaterna

87

7,82

Liberalerna

83

7,46

Blanka + övriga felaktiga

71

6,38

Sverigedemokraterna

14

1,26

Övriga partier

9

0,81

Feministiskt initiativ

8

0,72

Kristdemokraterna

6

0,54

Uppdaterad:

Dela sidan: