Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nafiso testade sin företagsdröm genom Sommarlovsentreprenörer

Nafiso Abdi är en av 150 ungdomar som i sommar arbetade och utvecklade egna affärsidéer genom Sommarlovsentreprenörerna. Nafiso krokade arm med Yoana, hennes nyfunna vän och kompanjon. Tillsammans anordnade de gratis lektioner för barn inom det de älskar: Dans.

18-åriga Nafiso Abdi var en av 150 ungdomar som sommaren 2022 fick arbeta och utveckla egna affärsidéer genom Sommarlovsentreprenörerna.
18-åriga Nafiso Abdi var en av 150 ungdomar som i sommaren 2022 fick arbeta och utveckla egna affärsidéer genom Sommarlovsentreprenörerna.

Sommarlovsentreprenör är en del av feriepraktiken i Lunds kommun. Varje sommar får 150 ungdomar chansen att arbeta och utveckla en idé under tre veckor. De får hjälp och inspiration av bland annat lokala entreprenörer, entreprenörscoacher, fritidsledare i Lunds kommun för att ge dem förmågorna att forma sin framtid. Nafiso Abdi från Lund deltog för första gången och var lite skeptisk inför sin feriepraktik.

- Jag tycker det kändes svårt och läskigt att driva ett företag, och jag hade inga idéer, berättar hon.

Första ferieveckan bestod av introduktion, föreläsningar och pitch. Där träffade Nafiso sin nya vän och kompanjon, Yoana. Tjejerna hamnade bredvid varandra och började prata. De insåg att de hade ett gemensamt intresse och efter mer prat landade dem i en affärsidé. Att erbjuda barn gratis danslektioner.

Från idé till dansglädje för barn

- Dans är dyrt. Vi vill att alla barn ska få testa på att dansa. Men hur kan vi underlätta för barnen? Vi insåg att en förutsättning är att vi tar oss till dem. Vi kontaktade därför flera fritidsgårdar och fick klartecken från en att komma och dansa tillsammans med barnen, säger Nafiso.

Dansduo Yosfi dance bildades. De delade upp arbetsuppgifter, gjorde enkät om musik- och danstema, filmade danssteg, fixade teknik och avslutningsfika.

- Det var väldigt roligt att se hur många som vågade testa, speciellt killar. Barnen kanske inte själva sätter på musik och dansar, utan behöver att någon tar initiativ och leder. En lärdom vi tar med oss är att inte göra det för svårt. Många var ju helt nybörjare och det är roligast om man känner att man klarar av det.

För Nafiso var det nyttigt att stå framför människor och prata, att utveckla ett samarbete och skapa nya kontakter. Hon upptäckte styrkor hos sig själv, gjorde saker hon inte visste eller trodde hon skulle klara av.

”Vem som helst kan bli entreprenör”

Framtidsplanerna är ovisa, men att driva ett företag och att fortsätta med Yosif dance är absolut något Nafiso kan tänka sig.

- Det här var en life lesson! Hur det är att vara entreprenör och vad det innebär. Innan visste jag ingenting om det. Det var också kul att se hur andra har förvaltat sina idéer. Jag tar med mig att vem som helst kan bli entreprenör, bara man har en idé man gillar och vill arbeta för det, säger Nafiso.


Jobb och pratik för unga

Uppdaterad:

Dela sidan: