Länk till startsidan

Årets fält för självplock 2022

På flera fält i Lund har vi sått solrosor och andra växter. Det här gör vi för att bidra till den biologiska mångfalden, det hjälper pollinerande insekter och det förbättrar jorden. Och du är välkommen att plocka en bukett!

Gula solrosor sträcker sig mot himlen.
Solrosorna utgör cirka 3 % av mångfaldsblandningen, som kallas så eftersom växterna inte bara luckrar upp och förbättrar jorden, håller ogräs på avstånd – utan också hjälper de pollinerande insekterna.

Aktuellt

2022-08-08

I den mångfaldsblandning (se nedan) som såddes in i år var endast 3 % solrosor. Tanken var att marken behövde en paus med växelbruk och att vi kan så tätare kommande år. En annan fördel med inblandning av andra grödor är en längre säsong för pollinatörerna. Det ger marken vila och näring men med endast 3 % solrosor i blandningen finns inte många solrosor att plocka. Vi hoppas på bättre bukettår nästa år!

Årets mångfaldsblandning

Det vi sått på fälten kallar vi för mångfaldsblandning och består av växter som både luckrar upp jorden och är godis för pollinerande insekter:

  • Bovete 50%
  • Blodklöver 19%
  • Honungsört 18%
  • Doftklöver (persisk klöver) 10 %
  • Solros 3%

Här får du plocka blommor

De fält som odlas med mångfaldsblandningen finns i Stora Råby, Lilla Råby, Brunnshög och Klostergården.

Stora Råby

Stora Råby, korsningen väster om Råbyvägen och Sydöstravägen.

Lilla Råby

Lilla Råby, söder om Bragevägen, vid Autostrada.

Klostergården

Klostergården, öster om Vattenverket, söder om Källbyängaväg.

Brunnshög

Brunshög, söder om Odarslövsvägen.

Brunnshög

Brunnshög, längs E22 mellan MAX IX och ESS.

Vad är det för mark vi odlar på?

För att kunna utvecklas långsiktigt krävs att vi som kommun har mark. Den mark som vi förvaltar men för tillfället inte använder, kan bidra på olika sätt genom tillfällig användning. Exempel på tillfällig användning kan vara pendlarparkering, hundrastplats, plats för rekreation eller ett tillfälle att både förbättra marken och bidra till mångfalden genom att odla växter som pollinerare tycker om.

Uppdaterad:

Dela sidan: