Domkyrkan byggd av ljudabsorbenter. Varför inte? För Återbrukarna i Stadshusets källare är allting möjligt. De ingår i ett projekt som renoverar och återanvänder inredning till Stadshuset.
Eller heter de Återbrukarna? Projektledarna Anna Wolanska och Elin Assarsson och projekt-medarbetarna Christoffer Lindell och Raghad Imad vet inte riktigt. Innan kallade de sig för Fixa till-teamet. På väggen i verkstaden finns en hel lista på förslag till namn, projektgruppen hade en brainstorming. Stadshusets källare är en kreativ plats. Samtidigt råder en exemplariskt god ordning på alla redskap och verktyg.
Så såg det inte ut när de flyttade in den 2 maj i år.
- Det var kaos här och fullt med saker i källaren. Den första tiden fick vi bära väldigt mycket. Vi flyttade runt möbler och ordnade så att alla verktyg och redskap hängdes upp på en vägg där det är lätt att hämta dem, säger Christoffer Lindell.
Nu har de två ljusa, ganska stora verkstadsrum, ett för snickeribetonade jobb och ett syrum. Alla symaskinerna har egna namn. En heter givetvis ”Sys”.
Återbruksverksamheten må vara ny i Stadshusets källare, men verksamheten har en längre historia. 2016 började det hela med återbruksverkstäder, workshops och en byteshandelsbutik för allmänheten på Linero.
Anna Wolanska och Elin Assarsson är båda industridesigners men de gillar inte att tillverka en massa nya saker.
- Mitt ex-jobb på utbildningen till industridesigner handlade egentligen om ångest över mitt yrkesval. Jag ville inte vara delaktig i att ständigt ta fram nya saker, när det redan finns så mycket produkter på jorden. Projektet i mitt ex-jobb gick ut på att få saker att dö på ett mer hållbart sätt – att få sopberget att minska. Anna Wolanska skrattar.
- Det känns därför bra att vara en industridesigner i den här ändan, för att ta hand om det som redan finns. Att jobba i kommunen känns också som att verka för en god sak, säger hon.
Fixa till-verksamheten vidareutvecklades och flyttade från Linero till Norra Fäladen. Där jobbade Anna Wolanska och Elin Assarsson 2018-2020. När den projektperioden var över kom sedan nya uppdrag genom renhållningsverket. Socialförvaltningen hängde också på projektet och praktikanter fick vara med och hjälpa till och renovera. Fler händer gav större resultat.
- På renhållningsverket byggde vi återbrukade möbler till matsalen som skulle renoveras. Av gamla skrivbord och stolar byggde vi tio meter soffa. Vi renoverade tillsammans också 60 stolar och 15 bord, som stått där sedan 1970-talet, berättar Elin Assarsson.
Nu är det alltså Stadshusets föremål som restaureras av Återbrukarnas varsamma händer. Det var Kristoffer Lindblad, projektledare för Stadshuset och IT-strategi-chef i Lunds kommun, som genom kontakter med Therese Fällman, tidigare renhållningsdirektör, lyckades få Återbrukarna till Stadshuset. Hela stadshuset inreds med återbrukade möbler. Återbrukarna arbetar just nu med ljudabsorbenter och gardiner till Stadshuset och fler uppgifter dyker upp efter hand. Ytterligare två personer deltar i projektet.
- En av dem är Tarja Lusch Saarinen, hon är den som är duktigast på att sy. Tarja har hjälpt oss andra. Att bygga Domkyrkan av ljudabsorbenter är hon väldigt inblandad i, även om det var en idé som vi kläckte tillsammans, säger Christoffer Lindell.
Som det ser ut nu finns projektet med återbruk i Stadshuset kvar till september i år.
Christoffer Lindell berättar hur han började här.
- Det här är en ny upplevelse för mig. En helt ny värld. Att inte köpa saker, utan att göra saker. Fler borde lära sig att försköna secondhandsaker och inte bara köpa nytt. Innan jag hamnade här hade jag sökt flera jobb. Sedan kom det ett mejl från ComUng i Lunds kommun. De ordnar praktikplatser till unga och erbjöd mig tre arbetsplatser. Jag frågade om det krävdes förkunskaper för att jobba med återbruk. Skolans syslöjd var inte min grej. Men detta är det bästa jobb jag har haft.
Efter samtalet lämnar vi verkstaden i källaren för att gå upp och titta i Stadshusets nya projekt- och workshoprum - som ska få en sista försköning av Återbrukarna. Med oss upp för trapporna tar vi omklädda ljusabsorbenter, som kanske ska bli delar i Domkyrkobygget, och böljande saffransgult tyg, som ska bli gardiner. Rummen är luftiga och har högt i tak. Det stiliga sekelskifteshuset kommer säkerligen att erbjuda inspirerande mötesrum. Återbrukarna spexar loss inför fotograferingen. Humor och värme verkar vara bränsle i deras jobb.
- Det här är verkligen ett gott samarbete och vi har väldigt kul tillsammans, säger Elin Assarsson.
Här kan du läsa mer om hur Lunds kommun arbetar för en hållbar livsstil.
Uppdaterad: