Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Uppdatering Lund och den ryska invasionen av Ukraina

Kriget i Ukraina fortsätter att påverka Lunds kommun på olika sätt. Här är en uppdatering om läget i kommunen.

Lunds kommun har skrivit avtal med Migrationsverket

Lunds kommun har tecknat ett så kallat frivilligt avtal med Migrationsverket, som innebär att kommunen fram till den 30 juni kommer att kunna erbjuda boendelösning till ett hundratal ukrainska medborgare. Det rör sig om familjer med barn som är inskrivna i skola eller förskola i Lunds kommun och fram till nu varit bosatta hos vänner, släktingar eller frivilliga och som ingår i den kartläggning Lunds kommun nyligen genomfört.

Nytt avtal gör det möjligt för ukrainska barnfamiljer att stanna i Lund | Lunds kommun

299 skyddsbehövande fördelas till Lund

Migrationsverket har presenterat förslag på hur många skyddsbehövande från Ukraina som varje kommun ska ordna boende åt i år. För samtliga kommuner i Sverige innebär detta förslag en sänkning jämfört med de fördelningstal Migrationsverket presenterade i april. Anledningen är att Migrationsverket skrivit ned huvudscenariot för hur många från Ukraina som kommer att söka skydd i Sverige i år.

Det står nu klart att 299 personer kommer att fördelas till Lunds kommun under andra halvåret 2022. Där ingår de familjer som genom det tillfälliga avtalet kan erbjudas boendelösning före 1 juli. Prognosen kan ändras beroende på utvecklingen i Ukraina.

Nya fördel­ningstal efter dialoger med kommuner (Migrationsverket)

Aktiviteter på Mötesplatsen i sommar

Mötesplatsen på Västra Mårtensgatan 10C kommer att vara öppen och bemannad hela sommaren. Bland programpunkterna finns utomhusaktiviteter, arrangerade informationstillfällen med mera.

Parallellt finns andra aktörer som arrangerar aktiviteter för ukrainare, exempelvis svenskundervisning hos studieförbunden eller utflykter med barnfamiljer. Kommunens olika program för sommaraktiviteter, Lov i Lund och Sommarlund är alltid gratis och öppet för alla barn.

Stöd och asyl för dig som kommer från Ukraina | Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan: