Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nytt avtal gör det möjligt för ukrainska barnfamiljer att stanna i Lund

Lunds kommun har tecknat ett så kallat frivilligt avtal med Migrationsverket, som innebär att kommunen fram till halvårsskiftet kommer att kunna erbjuda boendelösning till ett 100-tal ukrainska medborgare. Det rör sig om familjer med barn som är inskrivna i skola eller förskola i Lunds kommun och fram till nu varit bosatta hos vänner, släktingar eller frivilliga och som ingår i den kartläggning Lunds kommun nyligen genomfört.

Ukrainsk flagga vajar på Stortorget i Lund

– Vi har valt att prioritera denna grupp eftersom vi anser att det är viktigt ur ett barnrättsperspektiv att de barn som etablerar sig i Lund inte ska löpa risken att anvisas till boende i andra delar av Sverige, säger Sara van Lunteren, fastighetschef på Lundafastigheter, som ansvarar för att lösa boendefrågan.

– Vi är glada över att diskussionerna med Migrationsverket lett fram till detta avtal, det har varit lite av en kamp mot klockan för att få detta på plats innan den 1 juli, men nu kan vi äntligen börja flytta in.

Från den 1 juli är det Migrationsverket som avgör vilka ukrainska flyktingar som ska anvisas till respektive kommun enligt ett fastställt fördelningstal. Det handlar om människor som i dag bor på något av Migrationsverkets egna boenden eller har anmält till Migrationsverket att de inte kommer att kunna bo kvar i sin nuvarande bostadslösning.

För Lunds kommun handlar det i nuläget om att under 2022 ordna bostadslösningar för 299 ukrainare, inklusive det 100-tal som är aktuella i denna första omgång.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla de privatpersoner som ställt upp med boende och till alla som på olika sätt engagerat sig för att hjälpa dessa barnfamiljer att komma till rätta i Lund. Jag är glad, inte minst för barnens skull, att vi genom detta avtal säkrar att familjer kan bo kvar i Lund och att barn kan fortsätta gå i de förskolor och skolor de har vant sig vid, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Uppdaterad:

Dela sidan: