Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Europeisk hubb för digitalisering etableras i Sydsverige

Sydsvenska DigIT Hub Sweden blir en av fyra EU-finansierade hubbar som placeras i Sverige. Lunds kommun är en av de samarbetspartners som får i uppdrag att driva hubben under tre års tid och med en budget upp till 65 miljoner kronor. Hubben förväntas vara fullt operativ under hösten 2022.

Under ledning av Mobile Heights har ett partnerskap med 29 kommuner, regioner, högskolor och företag i sydsverige ansökt till EU-kommissionen om att få etablera en Europeisk Digital Innovationshubb i Lund, även kallat EDIH. Nu utser EU-kommissionen DigIT Hub Sweden, i konkurrens med 238 andra kandidater i Europa, till en Europeisk Digital Innovationshubb (EDIH).

Den ingår i ett europeiskt nätverk av digitala innovationshubbar där kompetens och resurser samlas för att stödja den digitala omställningen av små- och medelstora företag samt offentlig sektor.

– För Lunds kommun innebär det att vi kan få ännu bättre kraft att hjälpa kommunens verksamheter att skapa värde genom digitalisering. Vi kan också bättre bidra till företags produktutveckling genom att dela med oss av våra utmaningar och erbjuda testmiljöer. Det är även en möjlighet för Lund att tidigt i utvecklingen uttrycka kommunens behov och ta del av framtida teknik, säger Johan Frithiof-Karlberg, digitaliseringschef i Lunds kommun.

Digitalisering som motor

Som utsedd EDIH kommer DigIT Hub Sweden att fungera som ett center för digitalisering dit organisationer kan vända sig för att få tillgång till kunskap, testmiljöer, rådgivning eller finansiering.

Målsättningen är att använda digitalisering som en motor för att utveckla bättre arbetsmetoder, produkter eller tjänster, och möta behov hos allt mer digitala kunder, medarbetare och medborgare.

Organisationerna som driver DigIT Hub Sweden

DigIT Hub Sweden koordineras av Mobile Heights och sker i partnerskap med Blue Science Park, Campus Ljungby, Epic Innovation & Technology Center, Helsingborgs stad, IUC Syd, Linnéuniversitetet, Lunds kommun, Lunds universitet – LTH, Malmö stad, Malmö universitet, Media Evolution, Nolato, QCM, RISE Research Institutes of Sweden, Scanfil, Sigma Connectivity, Techtank, VATI of Sweden, VEAB Växjö Energi, Växjö kommun, Växjö Linnaeus Science Park och Wexnet. Ytterligare stödpartners inkluderar Ideon Science Park, Invest in Skåne och Almi. Initiativet medfinansieras av EU:s program för ett digitalt Europa, Europeiska Regionala Utvecklingsfonden samt Region Skåne, Region Blekinge och Region Kronoberg.

DigIT Hub Sweden

Uppdaterad:

Dela sidan: