Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Hjördishallen får namn efter olympisk guldmedaljör

1952 tog gymnasten Hjördis Hallqvist olympiskt guld i Helsingfors. 70 år senare namnges Lunds nya gymnastikhall till hennes ära. I dag den 15 juni avtäckte Hjördis Hallqvist hallens namnskylt.

En kvinna avtäcker en skylt på en gymnastikhall.
Efter några säkra ryck lyckades Hjördis Hallqvist avtäcka skylten till gymnastikhallen som bär hennes namn.

Ett trefaldigt jippie inledde proceduren när Hjördis Hallqvist tillsammans med servicenämndens ordförande Inger Tolsved Rosenkvist (L) och en ung gymnast drog i snörena så att skynket föll från skylten.

Invigning sker till hösten

Riktigt än är inte gymnastikhallen klar, invigningen sker till hösten. Men idag fick hallen officiellt sitt namn och skylten kan ses på långt håll i bostadsområdet Södra Råbylund - där det byggs och utvecklas. Gymnastikhallen ligger precis i anslutning till den nya Råbylundskolan och det byggs även en mindre idrottshall som ska användas både av skolan och av föreningar.

"Den här hallen är för er"

Alessia Bommarco, som är verksamhetsansvarig Lugi gymnastik, berättade hur hon drömde om en riktig gymnastikhall redan när hon var en ung gymnast. I fantasin inredde hon sin hall, med olika redskap och riktig utrustning. I verkligheten fick den unga Alessia tillsammans med sina gymnastkompisar snabbt flytta undan sina redskap, när de idrottshallar de använde snabbt skulle göras i ordning inför annan träning. Nu är Alessia Bommarcos drömmar snart verklighet.

Inger Tolsved Rosenkvist och Bertil Månsson, ordförande Lugi gymnastik, talade om alla starka kvinnor som har kämpat för att Lund skulle få en specialutrustad gymnastikhall. Det är också många tjejer som utövar gymnastik. Hjördis Hallqvist vände sig direkt till de gymnastiktjejer som var närvarande.
- Den här hallen är för er. Jag är så stolt över att få ha mitt namn på en riktig gymnastikhall och jag hoppas att ni ska ha mycket roligt härinne.

Guldmedaljören Hjördis Hallqvist, Inger Tolsved Rosenkvist (L) servicenämndens ordförande och Bertil Månsson, ordförande i Lugi gymnastik, berättar om hur det gick till när Lund fick sin nya specialutrustade gymnastikhall.
Hjördis Hallqvist är glad och stolt över att få ge sitt namn till en hall, där nya unga gymnaster kan få träna.

Fakta Hjördis Hallqvist

  • Hjördis Hallqvist hette Nordin innan hon gifte sig.
  • Hon är en svensk gymnast som föddes den 2 augusti 1932 i Lund.
  • Hjördis Hallqvist tog guld i världsmästerskapen i Basel 1950 och blev olympisk guldmedaljör i Helsingfors 1952.

Uppdaterad:

Dela sidan: