Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Vipanelever besöker Auschwitz

Elever från Gymnasieskolan Vipan har varit i Polen för att besöka koncentrationslägret Auschwitz. Filippa Rosén och Johanna Öhlin är två av eleverna som åkte med. Ämnet för resan var turism och moral.

Elever på Vipans gymnasieskola

Under fem dagar har elever från Vipan besökt ett flertal platser i Polen som Krakow, Dobczyce och Lipnik. Besöket på koncentrationslägren Auschwitz - Birkenau gav upphov till starka känslor och har gett personliga minnen för resten av livet. Resan ingår i ett övergripande projekt som handlar om hållbar utveckling och demokrati och bidragit till diskussioner om etik och moral. Som deltagare förstår man att de egna valen avgör i slutändan hur humanistiskt ett samhälle är.

Både Filippa och Johanna är eniga om att det var en både intressant och jobbig upplevelse. Även om man pratat om det i skolan och sett flera filmer om förintelsen så förstår man inte riktigt att det verkligen hänt förrän man är på plats.

– Det var väldigt bra. Jag är jättetacksam för att vi fick åka dit, det var verkligen något vi behövde se. Det är så längesedan och ändå så nära. Det som hände i koncentrationslägren får aldrig glömmas bort, det får aldrig hända igen. Jag tycker det är jätteviktigt att få kunskap om det, säger Filippa Rosén, elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Eleverna fick en introduktion av guiden innan de gick in. Det är annorlunda att vara turist på en plats där fler miljoner människor dött. Det var viktigt att visa respekt, tänka på hur man fotograferar och hur man är klädd.
Vad tar du med dig från resan till ditt framtida yrke?
– Jag vill att man fortsätter att göra dessa resor och att fler ska åka, människor måste förstå vad platserna har betytt. Jag kommer ta med mig mycket av besöket, vi måste fortsätta prata om förintelsen så det inte upprepas. Jag hoppas möjligheten att besöka koncentrationslägren finns kvar över lång tid, säger Johanna Öhlin, elev på Hotell- och turismprogrammet.

Uppdaterad:

Dela sidan: