För Transportservice har projektet inneburit en rad utmaningar. En är att maten körs ut med mindre lastbilar, som inte får plats i vanliga parkeringsfickor och att det är ont om lastzoner där det går att parkera medan maten levereras. Med många stopp är det också en utmaning att bevara kylan i lastutrymmet.
Viktigt att bevara kylan
Under vintern har det inte varit så stort problem men till sommaren kommer det garanterat att bli det. Lösningen blev att bygga en sidodörr på lastbilen med trappsteg för att undvika att behöva köra liften varje gång.
- Vi är tacksamma att vi får vara en del i ett så viktigt projekt som detta, att vara delaktiga i att Lunds äldre får näringsriktig mat känns oerhört viktigt, berättar Pia Sini som är chef på transportservice och som ansvarat för att planera rutterna så smart som möjligt, inte minst med tanke på miljön. Utifrån körtiden kunde man sedan gå vidare och beräkna hur många fordon och medarbetare som behövs:
- Innan vi fick de första brukarnas adresser satte vi oss ner och försökte plita ner frågor baserade på den info vi hade. Det var mest praktiska frågor, både högt och lågt. Vad gör vi med maten om ingen är hemma, hur skall vi transportera maten på bästa sätt mellan fordon och brukare, vad gör vi om vi inte har tillgång till våra kylbilar på grund av verkstadsbesök och så vidare.
Nu vankas det citronfisk!
I en lägenhet på Väster är det dags för lunch – citronfisk med potatis och med en efterrätt bestående av mangopannacotta.
- Jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad om att vara med i detta projekt. Jag har jobbat som kock och brinner för att hjälpa pensionärerna att äta bättre, berättar hemvårdaren Marianne Sjöbeck medan hon lägger fisken i mikron och kör den på svag värme innan hon lägger över på en tallrik och serverar sin brukare, Mi-Nona.
- Det är oftast väldigt bra mat, speciellt efterrätterna. I början kunde fisken vara lite torr, men det har blivit bättre, säger Mi-Nona, som i början av projektet tyckte att portionerna var för stora; att hon inte orkade äta upp. Men det gör hon nu - och det är precis det som är meningen.