Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Vipan deltar i årets final av Gymnasie-SM!

Under Gymnasie-SM får unga talanger i åk 3 chansen att visa sina färdigheter i grenarna hotell, servering och kock i Sveriges äldsta och mest prestigefulla gymnasietävling inom Hotell/Turism, Servering och Kök.

Syftet är att visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen samt att få fler att intressera sig för att jobba inom den.

Två elever från Vipan viker linneservetter
Nicole Blennerup och Samuel Bengtsson på Vipan.

Gymnasie-SM är indelat i två etapper: uttagningstävling och final där det koras en första, andra och tredje plats. I finalen ställer sex lag upp med två deltagare i varje och det är elever från hela Sverige som deltar. Vinnarna erbjuds att delta i Nordiska Mästerskapen som i år hålls i Oslo.

Representanter från Vipan är Nicole Blennerup och Samuel Bengtsson som går sista året på Restaurang-och livsmedelsprogrammet. De har övat länge inför finalen och slipar på de sista detaljerna inför helgens tävling.

Vad kallas det ni tävlar i?

– Det är en serveringsgren. Det gäller att få gäster som sätter sig på restaurangen att trivas, att ge dem en upplevelse. Vi kommer utföra flera moment som till exempel flambering, tranchering och dekantering, berättar Samuel Bengtsson.

Är momenten bestämda på förhand?

– Ja, när vi fick besked om att vi kom med, fick vi information om att dessa moment kommer att vara med men även att vi kan behöva utföra andra oförberedda uppgifter, berättar Nicole. Vi har också haft vinprovningar eftersom vi ska kunna fem röda och fem vita viner. Vi har fått lukta och smaka på de olika vinerna. De berättar att förberedelserna fram till nu har inneburit långa och sena kvällar.

– Vi har varit på skolan och övat flera timmar varje kväll sedan vi kom tillbaka efter påsklovet, säger Samuel.

Hur tränar man inför en sådan här final?

– Just nu sitter vi ju och tränar på servetter. Vi måste kunna bryta sex olika varianter som skall finnas med på tävlingslunchen som kommer att vara dukad för sex personer.

Linneservetter kan vara ganska bångstyriga, i synnerhet om de inte är tillräckligt stärkta. De radar upp sina sex varianter, bland annat en stjärna och fransk lilja, de lite mer moderna ”turning torso” och en servett som påminner om operahuset i Sydney.

– Vi tränar även på flamberingen, bland annat för att få en bra låga, dekanteringen – inget vin får spillas och inget klirr med flaskorna. Det är många moment i varje moment.

Vad tror ni blir svårast eller er största utmaning?

– Det blir nog att få frågor under tiden man gör saker, man kommer att vara så fokuserad på det man gör, säger Nicole. De kommer ifrågasätta varför vi gör som vi gör vilket ju är svårt att svara på ibland eftersom man kanske bara ”gör som man gör”.

Samuel berättar att han är extra nervös för trancheringen eftersom han är kock egentligen och lätt faller in i hur en kock skulle bryta ner till exempel en kyckling, alltså på köksvis, inte serveringsvis som denna tävlingsgren kräver. När tävlingsnerverna gör sig påminda kan det lätt bli att han faller in i det lite mer rutinerade sättet att göra det på.

En hel vägg är täckt med diplom från tidigare tävlande vilket såklart ökar pressen lite. Men Nicole och Samuel försöker att inte tänka så mycket på det utan i stället fokusera på att göra sitt allra bästa och njuta av upplevelsen.

Final den 21-22 maj

Årets final går av stapeln 21-22 maj på Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan och anordnas av Visita och syftet är att visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen samt att få fler att intressera sig för att jobba inom den.
Gymnasie-SM och årets tävlingsuppgifter

Gymnasiskolan Vipan

Uppdaterad:

Dela sidan: