Länk till startsidan

Miljö- och klimatnytt i Lund

Det händer mycket inom miljö- och klimatområdet i Lund just nu. Här får du en överblick.

Ett träd med rosa blommor växer framför ett torg med en fontän.

Klimatnytt i Lund

Under många år har kommunorganisationen legat i framkant inom klimatområdet. Lunds kommun är till exempel 99,4 % fossilbränslefri. Nästa steg är att hela det geografiska området Lund ska bli fossilbränslefritt – och klimatneutralt till 2030. För att det ska ske behöver hela Lund ställa om och kommunen måste samarbeta med medborgare, organisationer och företag.

Lund en av EUs 100 klimatneutrala städer

Nyligen utannonserades det att Lund utses till att bli en av EU hundra första städer som ska vara klimatneutrala till år 2030. Vi ska visa vägen.

Lund utses till att bli en av EUs hundra första klimatneutrala städer

Lund utses till årets klimatstad av WWF

En internationell expertjury har utsett Lund och Bogotá till globala vinnare i WWF:s stadsutmaning i konkurrens med 280 städer från 50-talet länder. Lund utmärker sig, enligt juryn, med ambitiösa och tydliga klimatmål, politiskt ledarskap och ett brett och transparent åtgärdsprogram.

Lund utses till årets klimatstad

Lunds klimatarbete utvärderat av Lunds klimatpolitiska råd

Nyligen presenterade Lunds klimatpolitiska råd sin rapport där de utvärderar Lunds klimatarbete:

Lunds klimatpolitiska råd utvärderar Lunds klimatarbete

Lunds miljöarbete bäst i jämförelse med jämnstora kommuner

Varje år rangordnar tidningen Aktuell Hållbarhet Sveriges kommuner utifrån deras miljöarbete – och i år placerar Lund sig högst uppe i toppen bland kommunerna i samma storlek. Lunds höga ambitioner och skarpa åtgärder anges som anledningar till vinsten.

Aktuell Hållbarhets kommunranking - Lund i topp

Lund tvåa och trea i Ekomatsligan

I den årliga Ekomatsligan, som uppmärksammar andelen ekologiska livsmedel inom offentlig sektor, placerar Lund sig åter på prispallen. Lund placerar sig som trea i den totala sammanställningen och tvåa i Svekomatsligan, som mäter andelen livsmedel som både är ekologiska och svenskproducerade. Lunds kommuns arbetar emellertid även med hållbar mat utifrån var den kommer från, hur den är producerad och vad den består av.

Ekomatsligan vinnare

Lunds lokala miljöpris delas ut till återbruksinitiativ

Lunds miljöpris 2022 tilldelades föreningen Circle Centre för deras engagemang för nya konsumtionsmönster och återbruk i Lund. Kommunens interna miljöutmärkelse delades ut till Katedralskolans hållbarhetsgrupp och teamet bakom Lunds måltidsservice.

Lund arbetar för att bli en del av nytt biosfärområde

Lund satsar på att bilda ett nytt UNSECO biosfärområde i Vombsjösänkan, en unik plats med både starka naturvärden och goda utvecklingsmöjligheter för invånare och kulturliv.

Arbetet med ett det nya biosfärområdet

Status för Lunds miljömål

Kommunens lokala miljö- och klimatmål med sikte på år 2030 driver arbetet framåt. Målen berör områden så som ett klimatneutralt Lund, minimering av miljö- och hälsofarliga ämnen, hållbarare måltider, särskilda krav i upphandlingar, med mera. Statusläget för att uppnå målen har nyligen presenterats i Lunds kommuns hållbarhetsredovisning:

Statusläge för Lunds miljö- och klimatmål

Miljöarbetet i Lund

På vår webb kan du hitta alla Lunds ekologiska hållbarhetsmål, deras statusläge och exempel på hur vi arbetar för att nå målen.

Ekologisk hållbar utveckling i Lund

Uppdaterad:

Dela sidan: