Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Naturskolans nyhetsbrev maj

Maj 2022

Nätverksträff Grön Flagg & Skola för hållbar utveckling - 14 juni

Ta chansen att träffa kollegor som arbetar med hållbar utveckling! Denna gång kommer vi träffas utomhus och göra några hållbara aktiviteter tillsammans. Vi från Naturskolan berättar även hur vi kan stötta er i ert arbete med lärande för hållbar utveckling. Vi svarar även på de frågor ni har och förhoppningsvis hinner vi också ta del av varandras erfarenheter, goda exempel och idéer. Läs mer och anmäl dig på www.lund.se/naturskolan/kursprogram.

Anmälan öppen till konferens om biologisk mångfald på skolgården - 10 aug

Naturskolan anordnar en dagskonferens på temat biologisk mångfald på skolgården! Dagen bjuder på föreläsningar och panelsamtal samt besök och workshops på skolgårdar. Forskare introducerar begreppet biologisk mångfald och presenterar några utvalda arter. Medarbetare på Lunds kommun delar med sig av erfarenheter av och strategier för planering och skötsel för biologisk mångfald på skolgården. Pedagoger berättar om erfarenheter av att arbeta med biologisk mångfald i undervisningen. Du får också möjlighet att rent praktiskt titta närmare på och lära känna olika organismgrupper.

Målgruppen är personal inom skola och förskola, personer som arbetar med fysisk planering och skötsel, samt beslutsfattare, landskapsarkitekter, forskare och studenter.

Konferensen är gratis och lunch och fika ingår! Läs mer och anmäl dig här.

En bild som visar blommande växter i frodig trädgård framför skolbyggnader.

Månadens pedagogiska tips – Upptäck småkrypens värld

Jobba som en forskare - samla in, beskriv och ge namn! Föreställ er att ni inte känner till mycket om de småkryp som finns i markerna. Det blir nu er uppgift att som forskare beskriva djurlivet. I denna pedagogiska aktivitet hittar du både tips på hur man kan fånga småkryp, vilken utrustning som behövs, vilka undersökningsmetoder som är användbara samt vilka frågor som kan höja elevernas nyfikenhet för småkrypen och deras värld.

Gå till Upptäck småkrypens värld.

En bild på en rödbent bärfis som sitter på en fingertopp.
Rödbent bärfis

Ta chansen att upptäcka fjärilar på din gård – var med i fjärilstävlingen!

Naturskolan utmanar varje år alla skolor och förskolor i Lunds kommun att locka dagfjärilar till skolans eller förskolans gård och räkna de fjärilsarter som ni ser. Tanken är naturligtvis att stimulera nyfikenheten hos både personal och elever och på ett roligt och lärorikt sätt faktiskt delta i ett forskningsprojekt, i all enkelhet.

Läs mer om tävlingen och anmäl er här.

Blomsterlökar att hämta i Stadsparken

Onsdagen den 25 maj kan alla skolor och förskolor i kommunen hämta gratis blomsterlökar i Stadsparken. Ingen föranmälan krävs! Utlämningen sker mellan kl. 9-11 vid stora fontänen. Anna Ekblad på Naturskolan finns på plats. Ta med egna påsar att bära hem era lökar i.

Utmaning till alla i Lund från klass 10C på Fäladsskolan

Här kommer en utmaning till alla som bor och verkar i Lunds kommun från klass 10 C på Fäladsskolan - låt bilen stanna hemma den 17 maj! Sprid gärna utmaningen på era arbetsplatser och i era nätverk!

Hej Lunds kommun!

Vi i klass 10C på Fäladsskolan vill ha hjälp med att sprida ett budskap till alla Lundabor. Det vi vill sprida handlar om alla utsläpp av transporterna i Lund.

Klassen vill att så många som möjligt ska lämna bilen hemma och gå, cykla eller åka kollektivtrafik, tisdagen den 17:e maj.

Alla klasser på Fäladsskolan jobbar på något sätt med miljön och klimatet i ett projekt. Vi har märkt att det är transporterna som släpper ut mest avgaser i Lund.

Det här är viktigt eftersom:

  • transporter släpper ut mer avgaser än vad man kan tro
  • många kör bil ensamt i onödan
  • klimatet och miljön håller på att förstöras
  • de flesta har kunskapen om detta men gör ingenting åt det

Vi vill se hur många som faktiskt bryr sig och antar utmaningen. Det är självklart frivilligt och vi tvingar ingen, men vi utmanar er, vågar ni anta utmaningen, visa att ni bryr er och svara snabbt på en fråga på den här länken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdXNdLjmGDrs_faHvlCu1tUledenqlrkBCGKPUikBXS1tdHtQ/viewform?usp=sf_link

Tack, 10C på Fäladsskolan.

Delta i Hitta vägen i höst

I höst anordnas utmaningen Hitta vägen för tredje året i rad. Hitta vägen är en gå- och cyklautmaning för Lunds skolor. Utmaningen pågår 12-23 september och riktar sig till alla elever i årskurs F-6 i Lunds kommun. Syftet är att sätta fokus på frågor som handlar om hållbart resande och berör teman som trafik, miljö och hälsa. Utmaningen går ut på att samla så många poäng som möjligt under två veckor. Dels genom att ta sig hållbart till och från skolan men också genom att utföra uppdrag tillsammans i klassen. För mer information kontakta Lisa Stellansdottir på Barn- och skolförvaltningen: lisa.stellansdottir@lund.se eller Astrid Bachs på Tekniska förvaltningen: astrid.bachs@lund.se.

Eller anmäl er direkt på denna länk!

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.

Skicka till: naturskolan@lund.se

Läs mer om Naturskolan

Uppdaterad:

Dela sidan: