Länk till startsidan

Fira EU-dagen tillsammans med oss

Idag, den 9 maj, uppmärksammas Europadagen i Sverige och EU:s övriga medlemsländer. Europadagen är en dag för att fira freden och sammanhållningen i Europa.

Stars of the European Union with two hands touching

Det är ett tillfälle för diskussion om EU:s framtid. Europadagen instiftades på årsdagen för Schumandeklarationen då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för vad som blev Europeiska unionen.

Flera evenemang runt om i Sverige

Runt om i Sverige arrangeras det evenemang för att uppmärksamma Europadagen. I Lund arrangerar Europa Direkt Lund ett evenemang i Lunds stadsbibliotek i samarbete med Eos Cares och International Citizen Hub Lund. Maria Strömvik, biträdande föreståndare vid Centrum för Europaforskning på Lunds universitet, ger en historisk tillbakablick och även en utblick av dagens situation i Europa. Därefter berättar Tiffany Fukuma, verkställande direktör på Trans Europe Halles (TEH), om ett av Europas största kulturella nätverk med huvudsäte här i Lund. TEH täcker 135 kulturella organisationer i 39 olika europeiska länder.

Fira tillsammans med oss!

Europadagen, EU-kommissionens webbplats

Vill du veta mer om hur vi arbetar med EU-frågor i Lunds kommun?

Europa Direkt Lund

Uppdaterad:

Dela sidan: