Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Uppdatering Lund och den ryska invasionen i Ukraina

Kriget i Ukraina fortsätter att påverka Lunds kommun på olika sätt. Här är en uppdatering om läget i kommunen.

Fler vill stötta skyddsbehövande från Ukraina

Antalet privatpersoner som anmäler sig till uppdrag via kanalen Frivilligkraft ökar. Samtidigt kommer det in fler uppdrag som söker volontärer, så det finns alltid plats för fler. Personer som kan översätta till och från ukrainska/ryska är extra välkomna.

Frivilligkraft - stötta en Lundabo

Möjlighet att söka extra stöd till aktiviteter

Arrangerar din förening eller organisation insatser för flyktingar inom kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde, det vill säga fritid, idrott, bibliotek och kultur? Då har ni möjlighet att söka extra stöd för de aktiviteter ni arrangerar:

Mer information och kan ansöka om extra stöd till din verksamhet (se punkt 5.6):

Föreningsbidrag, projektbidrag och stipendium i Lunds Kommun

Så fungerar skolvalet för barn från Ukraina

Sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes har mellan 70 och 80 nyanlända barn och elever från Ukraina varit inskrivna via Lundavälkomsten. Cirka 50 av dessa är elever i grundskolan, cirka 25 är barn i förskolan. På Lundavälkomsten informeras och förbereds barn och vårdnadshavare för fortsatta studier i Lunds förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

Skolvalsprocessen för nyanlända ukrainska elever är densamma som för alla andra som flyttar till Lunds kommun. Vårdnadshavare gör skolval och ansöker till den skola som önskas. Oftast väljer de den närmaste skolan i förhållande till var de bor. Eleverna får plats på önskad skola om det finns plats i aktuell årskurs, annars erbjuds de plats på annan skola i Lunds kommun.

Lundavälkomsten

Svenska för nyanlända från Ukraina

Personer från Ukraina som vill lära sig svenska kan ta kontakt med de studieförbund i Lund som erbjuder gratis utbildning i lätt svenska för nyanlända. Man kan även besöka språkcaféer för att träna på svenska språket.

Svenska för nyanlända hos ABF Mittskåne
Svenska för nyanlända hos Folkuniversitetet
Språkcaféer i Lunds kommun

Ekonomiskt stöd från kommunen

Det är i första hand Migrationsverket som ansvarar för att ge ekonomiskt stöd samt bostad till de ukrainska medborgare som får uppehållstillstånd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Bara i akuta lägen kan personer från Ukraina söka ekonomiskt bistånd av kommunen.

I de fall då personen inte har ansökt om uppehållstillstånd och inte har möjlighet att göra det samma dag, samt i de fall då personen har ansökt om uppehållstillstånd men väntar på besked, kan kommunen bevilja nödbistånd enligt socialtjänstlagen. Om ersättningen från Migrationsverket dröjer kan kommunen betala ut motsvarande ersättning till dess att Migrationsverkets utbetalningar kommer i gång.

Ansökan om akut bistånd görs på kommunhuset Kristallen, Brotorget 1, i Lund.
Medborgarcenter, kommunhuset Kristallen

Vi söker ukrainska och ryska tolkar

Lunds kommun söker ukrainska och ryska tolkar för omedelbar rekrytering. Kommunen söker auktoriserade och utbildade tolkar men vill också gärna komma i kontakt med dem som har tillräckliga kunskaper i både svenska och ukrainska eller ryska. Även du som inte tidigare har arbetat som tolk är välkommen.

Om du inte har gått tolkutbildning behöver du först göra ett test för att bli godkänd. Om du inte vill bli registrerad som tolk kan du listas som språkresurs, men då arbetar du som volontär utan lön. För att jobba som tolk måste du ha fyllt 20 år, bott i Sverige i minst fem år och ha goda svenskkunskaper.

Vi söker ukrainska och ryska tolkar

Bostäder till personer som flytt från Ukraina

Med start i sommar kommer fler skyddsbehövande från Ukraina att fördelas till kommunen enligt en modell som Länsstyrelsen och Migrationsverket har tagit fram. Detta görs i samband med att en ny lag träder i kraft den 1 juli, som gör det möjligt för Migrationsverket att fördela flyktingar som kommer enligt massflyktsdirektivet till kommuner runt om i Sverige. Till Lund beräknas cirka 900 personer komma med start vid halvårsskiftet.

Kommunen arbetar aktivt med att förbereda bostäder till de flyktingar som ska fördelas hit. Det rör sig om olika typer av boenden, med en enklare standard som ligger i nivå med de boenden som Migrationsverket normalt erbjuder på sina anläggningar. Kommunen kommer att bjuda in lokala fastighetsägare till dialog kring hur de vill och kan bidra med bostäder.

Till dess att den nya lagen träder i kraft tidigast den 1 juli har kommunen ingen möjlighet att ordna boende till flyktingar från Ukraina, förutom som kortsiktig lösning i akuta fall. Lunds kommun vill gärna ge stöd till de ukrainare som redan i dag finns i kommunen och bor hos privatpersoner, men i dagsläget är det inte klargjort om den nya lagstiftningen kommer att medge det.

Samhällsvägledning på mötesplats för Ukraina

Kommunen öppnade för några veckor sedan en mötesplats tillsammans med frivilligorganisationer i Lund. Syftet med mötesplatsen är att erbjuda ukrainare och frivilligorganisationer en trygg plats att möta varandra på, samt att ge ukrainare möjligheter till information och stöd i att navigera i sin nya tillvaro.

På mötesplatsen ordnar frivilligorganisationer regelbundet informationstillfällen med olika teman, de bjuder även ukrainare på lunch varje dag. Med start i denna vecka kommer även kommunens samhällsvägledare att finnas på plats på vardagar mellan klockan 13 och 14. Mötesplatsen ligger på Västra Mårtensgatan 10 C och är öppen på vardagar mellan 10 och 14.

Vill du veta mer vad du kan göra och vad Lunds kommun gör?

Med anledning av situationen i Ukraina

Uppdaterad:

Dela sidan: