Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

På väg ut i arbetslivet

Roliga arbetsuppgifter, trevliga kollegor och många nya kunskaper. Så sammanfattar några av eleverna på Vipans gymnasiesärskola sin fyra veckors praktikperiod.

Cazzandra Lövgren och Ali Hamad

På Vipans gymnasiesärskola har eleverna nyligen kommit tillbaka från sin praktik (APL (arbetsplatsförlagt lärande). De går på nationella programmet med inriktning på administration, handel, restaurang och bageri.
Cazzandra gjorde sin praktik på Ringsjöskolans matsal i Höör, hennes arbetsuppgifter var att förbereda matsalen, laga soppa och förbereda salladsbuffén.

- Jag fick väldigt mycket beröm av kollegorna för mina soppor. Jag improviserar mest när jag lagar mat, jag tar det man har hemma, rotfrukter, grönsaker och kryddar med det jag tycker är gott. Man lär sig alltid nya saker varje dag och man känner sig mer självständig. Det är annorlunda att vara ute på en riktig arbetsplats, man mognar på ett helt annat sätt, säger Cazzandra Lövgren.

Ali Hamad som går tredje året på Vipan gjorde sin praktik på Hemköp i Lund. Arbetsuppgifterna bestod i att plocka upp varor, fronta varor, fixa till i butiken och sitta i kassan.

- Jag har trivts jättebra, det är en mycket bra arbetsplats. Jättetrevliga kollegor, alla är sociala och man kan prata med alla. Det var kul. Ett bra tips till andra elever som ska ut på praktik är att komma i tid och visa att man vill vara där, säger Ali.

Minea Zorica har varit på Coop i Tomelilla, Moa Hansen Bergin på ICA Kvantum i Lund och Johannes Larsson på ett lager i Kävlinge. De är nu på väg ut i arbetslivet och är eniga om att de lärt sig nya saker och utvecklats under praktiktiden. Moa har fått extra jobb under helger och lov på sin arbetsplats.

- Jag tror att man lär sig hela tiden, småsaker, man kanske inte alltid tänker på det, berättar Minea. Jag tycker jag har utvecklats mycket sedan jag var där första gången, jag kan mycket mer och känner mig mer säker.


Alla elever på gymnasiesärskolans nationella program ska genomföra delar av utbildningen på en arbetsplats. Minst 22 veckor av utbildningstiden är förlagd på en APL-plats.

Uppdaterad:

Dela sidan: