Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Går det att spara vindenergi?

Ja, det är fullt möjligt genom vätgas! I Lund har Kraftringen undersökt om det skulle kunna gå att lagra förnybar vätgas på lokal skala i Stångby. Resultatet? Att det skulle gå!

Vätgas som energibärare är ingen ny uppfinning, men den har historiskt framställts framförallt med hjälp av fossila energikällor. Men nu går utvecklingen av vätgas tillverkad av förnybara energikällor snabbt framåt. Till exempel kan energi tillverkad av sol- och vindkraft lagras med hjälp av vätgas. I framtiden kan det bli allt vanligare att husägare använder vätgas för att lagra solenergi från sommaren och sen använda den under vintern.

Säkerhetsanalysen är första steget

I Stångby har Lunds kommun och Kraftringen inom projektet Klimatneutrala Lund 2030 gjort en säkerhetsanalys som visar att det är fullt möjligt att lagra vätgas lokalt. Vindkraftverken samlar mer energi än vad som behövs när det blåser rejält, medan det vissa andra dagar blåser mindre. Då vore det såklart smart att kunna lagra energin! Säkerhetsanalysen var det första steget, nästa steg i projektet blir en förstudie och genomförbarhetsanalys.

Potential finns

- Det ska bli jättespännande att få se resultatet eftersom förnybar vätgas har stor potential att bidra till klimatomställningen, säger Annika Erlandsson, projektledare på Kraftringen. Särskilt i ett sådant här sammanhang, där vi även kan dra nytta av värmen som uppstår i processen för att värma de närliggande fastigheterna genom vårt lågtempererade fjärrvärmesystem, avslutar Annika.

Läs mer om hur vätgas fungerar hos naturskyddsföreningen

Lunds kommuns satsning på vätgas tillsammans med Kraftringen och Naturskyddsföreningen Lund görs inom projektet Klimatneutrala Lund 2030 som finansieras av Viable Cities.

Så här arbetar vi med Klimatneutrala Lund 2030

Uppdaterad:

Dela sidan: