Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Klimat ämnet för Ungdomsting

När Lunds unga själva får välja vill de prata klimat. Därför var det ämnet för Ungdomstinget förra veckan. På plats fanns politiker, forskare, tjänstepersoner, kommunala verksamheter och frivilligorganisationer som ungdomarna kunde mingla och prata klimat med.

En ung man står på Stortorget. I bakgrunden syns många människor och tält.

Det var en fullspäckad dag med flera inslag på scenen på Stortorget. Bland annat var det musik av Emil Jensen, Thea Ohlander Arfwidsson lyfte Lunds klimatutmaningar och klimatforskaren Klimberly Nicholas fick chansen att lyfta sin bok ”Under the Sky We Make”, dagen inleddes av kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg.

Konferencierer under dagen var Ungdomsombuden Ida Malmer och Jonas Al-Shaykhly.

En av ungdomarna som besökte ungdomstinget var Max Lindberg som går på gymnasieskolan Spyken.

Vilka är de viktigaste frågorna att ställa om klimatet?

Något av det viktigaste är att man är att man ifrågasätter vad det egentligen är som påverkar, vad är det som förstör vårt klimat mest? Sen tycker jag också det är viktigt att fråga vad privatpersoner faktiskt kan göra och vad vi har makten till att påverka i vårt samhälle, när det kommer till dessa frågor.

Vad tycker du politikerna har för ansvar jämfört med dig som enskild person? Ibland kan det ju kännas svårt att man själv måste ta så mycket ansvar. Vad tycker du om det?

Jag tycker att man behöver ha en öppen dialog, där både politikerna berättar om vad som pågår, men också att man ska kunna få sin röst hörd. För idag, i vårt samhälle, så får de flesta bara sin röst hörd genom att rösta. Man kan ha idéer och egna åsikter om vad som kan behövas göras, vilket måste kunna framhävas på ett bra sätt.

Kan till exempel den här typen av forum som vi är på idag förändra något?

Precis, det är därför ungdomstinget bland annat är så bra. Då kan man verkligen höra vad ungdomar tycker.

Var det några särskilda politiker som du siktat in dig på och som du hoppats på att träffa?

Jag vill väldigt gärna träffa Philip Sandberg eftersom han är kommunstyrelsens ordförande. Men jag vill gärna prata med representanter från de olika partierna, för att alla har olika syn. Ofta kopplar man ju partiets åsikter till den personen, men man får också tänka på att personerna också har sina sakfrågor

Har du redan formulerat några frågor som du vill ställa till experterna?

Om de faktiskt tror att vi kan klara klimatmålen. Själv tycker jag att 2030 är ett väldigt ambitiöst mål. Jag tvekar på att det är möjligt, men jag hoppas ju såklart att det är det. Jag vill veta vad de tror är de bästa vägarna framåt.

Är det några särskilda områden som du brinner extra mycket för?

Jag brinner väldigt mycket för djurrättsrörelsen och vegetarianism, jag är själv vegetarian. Hållbart mode är också en viktig fråga för mig.

Även att vi använder onödigt mycket plast. Vi använder till exempel mycket plast i affärerna som egentligen inte behövs, naturen skyddar sig själv på något sätt. Att kollektivtrafiken fungerar bra är även en viktig fråga för mig.

Hur ser det ut med din egen generation, har ni ungefär liknande tankar kring klimatet?

På min skola skulle jag ändå säga att det man har ganska lika tankar. Jag tror vi alla har en väldigt specifik politisk inriktning på Spyken. Jag tror, eftersom vi har hört väldigt mycket om klimatet och att vi är generationen som ska rädda världen, så känns det som att alla har en insikt och även känner en del press, för att för vi måste faktiskt vara aktiva.

Är det ibland tungt att känna att ni har fått ett arv som innebär att fixa till det som tidigare generationer har sabbat?

Ja det skulle jag säga. Klimatångesten är väldigt stor. I perioder är jag extremt insatt, gör allt för klimatet. Sen ibland faller jag tillbaka lite och tänker att jag kan inte bara fokusera på detta: jag har ett eget liv också. Man måste skapa en balans, och det kan vara svårt, speciellt när man inte vet vad ens verktyg är.

Ung i Lund

Uppdaterad:

Dela sidan: