Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Uppdatering Lund och Ukrainasituationen

Det ryska kriget mot Ukraina påverkar hela Europa, och även Lund. Här är en uppdatering av läget i kommunen.

Några hundra personer tros ha flytt till Lund

Sedan den ryska invasionen startade den 24 februari har ett antal personer som flytt kriget kommit till Lund. Många av dem har flyttat vidare till andra kommuner, och det finns ingen exakt uppgift om hur många som har stannat. Men för att få en bild av omfattningen kan nämnas att mellan 200 och 300 personer har angett Lund som tillfällig bostadsort i samband med att de registrerat sig hos Migrationsverket.

Mötesplats Ukraina erbjuder service och aktiviteter

Lunds kommun öppnar tisdagen den 5 april en mötesplats i centrala Lund där frivilligorganisationer och ukrainare kan mötas. Mötesplats Ukraina, som är arbetsnamnet lyder, kommer under första veckan att ha öppet vardagar klockan 10-14.

Vilken verksamhet som ska finnas på mötesplatsen är fortfarande under uppbyggnad tillsammans med organisationer och besökare. Några aktiviteter är inplanerade redan denna vecka. Fokus är att erbjuda personer från Ukraina en trygg plats att möta varandra på samt att ge möjligheter till information och stöd i att navigera i sin nya tillvaro. Barn erbjuds enklare aktiviteter i lokalen och en utflykt planeras under onsdagen. Förhoppningen är att mötesplatsen ska fungera som en väg in till Lund.

Mötesplatsen bemannas gemensamt av Lunds kommun och frivilligorganisationer, där kommunen har ett övergripande ansvar för lokalen och civilsamhället för verksamheten.

Uppdaterad information om verksamheten, aktiviteter och öppettider kommer att finnas på lund.se.

Med anledning av situationen i Ukraina

Akutboende stängs tillsvidare

Migrationsverket har bett ett antal kommuner, däribland Lund, att avveckla akutboenden som har ställts i ordning på uppdrag av myndigheten, eftersom behovet av akuta boendeplatser för skyddssökande personer från Ukraina har minskat. Lund har stängt det tillfälliga boende som hittills har använts, men har beredskap för att öppna det igen ifall behovet skulle uppstå.

Minskat behov av akuta boen­de­platser för skydds­sö­kande från Ukraina (Migrationsverket)

65 barn och elever har anmält sig till Lundavälkomsten

Cirka 65 barn och elever anmält sig till Lundavälkomsten för mottagande i förskola, grundskola eller gymnasieskola. 45 av dessa är elever i grundskola, fem är elever i gymnasieskola.

Lundavälkomsten

Volontäruppdrag läggs upp via Frivilligkraft

Sedan Lunds kommun öppnade kanalen Frivilligkraft för förmedling av volontäruppdrag med anledning av kriget i Ukraina har åtta sådana uppdrag lagts ut. Till varje uppdrag behövs mellan tre och tio volontärer, och fler uppdrag väntas läggas upp den närmaste veckan.

Frivilligkraft

Sökes: ukrainska tolkar

Lunds kommun söker ukrainska tolkar för omedelbar rekrytering. Vi söker auktoriserade och utbildade tolkar men vill också gärna komma i kontakt med dig som har tillräckliga kunskaper i både ukrainska och svenska, även om du som inte tidigare arbetat som tolk.

För att bli tolk måste du ha utbildning som tolk eller göra ett test hos oss och bli godkänd. Om du inte vill bli registrerad som tolk kan du listas som språkresurs, men då arbetar du som volontär utan lön.

För att jobba som tolk måste du ha:

  • Fyllt 20 år
  • Bott i Sverige i minst fem år
  • Goda svenskkunskaper

Anmäl ditt intresse för att bli registrerad som tolk

Du anmäler intresse för att bli språkresurs via Frivilligkraft.

Läs gärna mer om tolkförmedlingen här:

Tolkservice

Uppdaterad:

Dela sidan: